Επανάληψη του 2015 το 2019...

marlonfn - pixabay
Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Κώστα Στούπα

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η Ελλάδα ηγείται της οικονομικής ανάκαμψης που παρουσιάζει η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία συνολικότερα τα τελευταία χρόνια.
Στη Σοβιετία το πάλαι ποτέ όταν το κόκκινο αστέρι στεκόταν περήφανο πάνω στους τρούλους της κόκκινης πλατείας, η ευημερία θεωρούνταν διαρκής και τα αισθήματα ασφάλειας και χαράς που έπρεπε να προκαλεί στους υπηκόους υποχρεωτικά.
Στο καθ’ ημάς "τσίρκο” της Ν.Α. βαλκανικής χερσονήσου ευτυχώς ελέω Ε.Ε.(και της τρόικας) οι υπηρεσίες που καταγράφουν τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν μακριά από την επιρροή του κόμματος και της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση λοιπόν "διαβάζουν” τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας κατά το δοκούν και συμπεραίνουν πως η Ελλάδα αποτελεί την αιχμή της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. (...θου Κύριε φυλακήν τω στοματί μου...)
Ιδού πως περιγράφει την κατάσταση στέλεχος της κυβέρνησης σε άρθρο του:
"α) Σε αυτή τη χώρα, λοιπόν, τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει ανάπτυξη. Στην αρχή οριακή, αλλά μετά βιώσιμη και σταθερή. Ειδικά την τελευταία τριετία, το πρόσημο όχι μόνο είναι θετικό, αλλά πιάνει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 3%.
β) Σε αυτή τη χώρα, η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια.
γ) Επίσης, την τελευταία πενταετία αυξάνεται συνεχώς η ροή των επενδύσεων. Κάθε χρόνο εισρέουν όλο και περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην οικονομία, βάσει των επίσημων στοιχείων.
δ) Στην ίδια χώρα, τα τελευταία πέντε χρόνια, η ανεργία μειώνεται διαρκώς. Μάλιστα, η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σπάει ρεκόρ 20ετίας.
ε) Ρεκόρ σπάει κάθε χρόνο και ο τουρισμός, δίνοντας απίστευτη ώθηση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
ζ) Η οικονομία της ίδιας χώρας βγάζει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα μεγάλο και πάνω από τους στόχους. Ως αποτέλεσμα, αφενός προκύπτει δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, αφετέρου σταδιακά μειώνεται η φορολογία, χωρίς να χάνεται ο στόχος του πλεονάσματος.
η) Στην ίδια χώρα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνεχώς αυξάνεται, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, το ίδιο και ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές...”
Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση δεν μιλάνε με άλλους ανθρώπους εκτός από τους μετακλητούς πελάτες που έχουν διορίσει στα γραφεία τους.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά...

α) Ανάπτυξη...

Ανάπτυξη 3% έχει να δει η Ελλάδα πάνω από δέκα με δεκαπέντε χρόνια όταν οι τράπεζες ακόμη διαφήμιζαν πρωινό καφεδάκι στη Νέα Υόρκη με δανεικά...
πιν
Όλα τα στοιχεία δείχνουν τα τελευταία 2-3 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα παρά την ευνοϊκή συγκυρία της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κατά 50% μετά το 2015 και της αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

β) Ιδιωτική Κατανάλωση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ η καταναλωτική εμπιστοσύνη το 2017 απέχει πολύ από το να πλησιάσει τα επίπεδα του 2015 στα οποία την παρέλαβε η κυβέρνηση.
πιν
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI για το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους δυο πρώτους μήνες του 2017 παρατηρείται μείωση στις πωλήσεις ψωμιού και γάλακτος κατά 5-7%.

γ) Επενδύσεις...

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι το 2012 παρουσιάζουν πτώση και μετά μια σταθεροποίηση περί τα 3-3,5 δισ. Ευρώ με εξαίρεση τη βουτιά του 2015 λόγω της "περήφανης” διαπραγμάτευσης.
πιν
Στην εξισορροπητική αύξηση του 2016 θα πρέπει να συνυπολογιστούν επενδύσεις όπως της Cosco στον ΟΛΠ και της Fraport στα αεροδρόμια. Επενδύσεις που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις προνομιακών κρατικών μονοπωλίων που είχαν φέρει στην τελική ευθεία οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρά τις αντιδράσεις της παρούσας.
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως για να επανέλθει σε ισορροπία η χώρα θα χρειαστούν σε μια πενταετία άμεσες ξένες επενδύσεις περί τα 100 δισ. Ευρώ. Ήτοι περί τα 20 δισ. το χρόνο. Ακόμη και με τα "κόλλυβα” των προηγούμενων κυβερνήσεων απέχουμε πολύ...
δ) Ανεργία..
Είναι αλήθεια πως η ανεργία παρουσιάζει σημάδια μείωσης αρκεί όμως να λάβουμε υπόψη τη μαζική έξοδο από τη χώρα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ευκαιριακές απασχολήσεις με κοινοτικά προγράμματα και την αλματώδη αύξηση της ημιαπασχόλησης με 200-300 Ευρώ το μήνα.
Αν καταντήσουμε Βιετνάμ με μικρή ανεργία αλλά μισθούς 100 Ευρώ το μήνα δεν αποτελεί και επιτυχία...
Η ανεργία παραμένει πάνω από το 20% του εργατικού δυναμικού και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.
ε) Τουρισμός
Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αυτό όμως δεν οφείλεται σε κάποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά στη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Τουρκία, η Συρία, η Αίγυπτος κλπ.
Οφείλεται επίσης στην αύξηση της ζήτησης που δημιουργούν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Παρά την κατακόρυφη αύξηση των ξένων επισκεπτών δεν αυξάνονται ανάλογα και τα έσοδα της χώρας από το τουριστικό προϊόν, λόγω της αύξησης της φοροδιαφυγής που προκαλεί η αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
ζ) Πλεόνασμα..
Δημιουργία πλεονάσματος χωρίς αντίστοιχη αύξηση του εισοδήματος σημαίνει αφαίμαξη όσων καταθέσεων έχουν απομείνει. Αυτό στερεί τα "καύσιμα” για την ανάπτυξη αν και όποτε προκύψει όταν βελτιωθούν οι συνθήκες για επενδύσεις.
Το πλεόνασμα αν λάβουμε υπόψη την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το κράτος και του κράτους προς τους ιδιώτες δεν είναι βιώσιμο.
Τα μεγάλα κρατικά πλεονάσματα είναι αφαίρεση εισοδήματος από αυτούς που παράγουν και δημιουργούν κίνητρο για να σταματήσουν να παράγουν.
η) Βιομηχανική παραγωγή...
Η Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια διόγκωσης του κράτους και των σοσιαλιστικών πειραματισμών έχει εξολοθρεύσει τη βιομηχανική παραγωγή. Οι μεταβολές που παρουσιάζονται είναι μικρές και έχουν ανύπαρκτο αντίκτυπο στο ΑΕΠ και συνήθως αποδεικνύονται συγκυριακές.
πιν
Οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, μετά από μια μικρή ανάκαμψη μετά το 2015 μειώνονται. Σε συνθήκες τραπεζικής ανυπαρξίας και capital controls το να περιμένεις ανάπτυξη και δει του παραγωγικού τομέα είναι σαν να περιμένεις να θερίσεις στη Σαχάρα...
Μια συμβουλή
Για τους φερέλπιδες κομισάριους και τον τρόπο που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην οικονομία, υπάρχει μια ιστορία.
Την ιστορία την έχω ξαναγράψει και είναι αληθινή. Στα πρώτα χρόνια της Περεστρόικα όταν ο Γκορμπατσώφ προσπαθούσε να σώσει την σοβιετική οικονομία που κατέρρεε, σε μια επίσκεψή του στο Λονδίνο είχε ρωτήσει την Μάργκαρετ Θάτσερ για το σύστημα με το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση της οικονομίας, προκειμένου να κάνει διορθωτικές ενέργειες αν χρειαστεί.
-Μα παρακολουθώ τις τιμές, του απάντησε αυτή...
Οι τιμές των μετοχών των τραπεζών αποτελούν τον καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας. Οι τιμές όλων των μετοχών των τραπεζών είναι κάτω από τα επίπεδα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές φοβούνται πως θα χάσουν και τα 5-6 δισ. που έβαλαν για να αγοράσουν το 2015 με ληστρικούς όρους ενεργητικό περί τα 340 δισ. ευρώ, δηλαδή ολόκληρη τη χώρα.
Αυτή είναι η κατάσταση της οικονομίας: Παραμένουμε κολλημένοι κάτω από το βυθό.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα το 2019 έχει περισσότερες πιθανότητες να μοιάζει με το 2015 παρά με το 2017...
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...