Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία - Τι προβλέπει το άρθρο 155 που "απειλεί" να ενεργοποιήσει ο Ραχόι μετά το τελεσίγραφο της Μαδρίτης

Freepen.gr - Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία καθώς o πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι έστειλε τελεσίγραφο στην καταλονική κυβέρνηση και τον Καρλς Πουτζεμόντ να αποσαφηνίσει εάν τίθεται σε ισχύ η μονομερής κήρυξης της ανεξαρτησίας.

Ο Ραχόι δήλωσε πως από την απάντηση θα εξαρτηθεί η ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει αναστολή της αυτονομίας της καταλανικής περιφέρειας σε περίπτωση εθνικού συμφέροντος.

Τι προβλέπει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155

Το άρθρο 155 προβλέπει την αναστολή των εξουσιών για τις αυτόνομες περιφέρειες για λόγους εθνικού συμφέροντος. Εφόσον ενεργοποιηθεί, τότε θα προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.

Το άρθρο 155, το οποίο αποτελεί το ισχυρό όπλο της Μαδρίτης απέναντι στην αυτονομία των 17 καταλονικών κοινοτήτων διότι ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν την Καταλονία, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Το άρθρο 155 προβλέπει ακόμη και την ανάπτυξη του στρατού εφόσον χρειαστεί.

φωτο από: aljazeera.com/news/2017/09/catalan-leader-accuses-spain-totalitarian-actions-170920131456772.html
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail