Κάτω απ’ τα 100 ευρώ θα πέσουν οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα λειτουργίας

Αναδημοσίευση από: analitis.gr

Το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για την επικουρική ασφάλιση που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση το 2016 θα τις οδηγήσει κάτω από τα 100 ευρώ μέσα σε 10 χρόνια.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη και του αναλογιστή, υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση.

Σύμφωνα με το πλέον πιθανό σενάριο η μέση σύνταξη την επόμενη 10ετία αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ μεικτά. τον Σεπτέμβριο του 2017 η επικουρική σύνταξη καλύπτει 1,650 εκατ. ασφαλισμένους με ετήσια δαπάνη που προσεγγίζει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Αν ληφθούν υπόψη και 120.000 επικουρικές σε εκκρεμότητα που δημιουργούν υποχρεώσεις ύψους επιπλέον 250 εκατ., τότε η ετήσια δαπάνη προσεγγίζει τα 2,95 δισ.

Η μέση επικουρική σύνταξη τον Σεπτέμβριο του 2017 εκτιμάται στα 170 ευρώ (μεικτά) μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τα 210 ευρώ του 2015.

Γενικότερα για ολόκληρο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης οι μελετητές εκτιμούν ότι επιβάλλεται η επανεξέταση του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου, καθώς και η εκπόνηση μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για την εξέταση της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι απαιτείται να εξετάσουμε τις νέες προκλήσεις του συστήματος, όπως είναι το προσδόκιμο ζωής, η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, οι νέες μορφές απασχόλησης και η ευελιξία στην αγορά εργασίας, το επίπεδο των παροχών, καθώς και οι προοπτικές του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με καθοριστικούς παράγοντες την απασχόληση, το εισόδημα και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...