Μήπως πράγματι φοβάται κάτι η Τουρκία; Ο φημολογούμενος διαμελισμός η αιτία των S-400;

Freepen.gr - Ο υπουργός Άμυνας Νουρεττίν Κανίκλι απέκλεισε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι η απόφαση για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 δεν είχε πολιτικά κίνητα, αλλά ελήφθη για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας. 

Μιλώντας στην Daily Sabah την Πέμπτη, ο κ. Canikli δήλωσε: "Η συμφωνία για τους S-400 αποσκοπεί μόνο στην αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Τουρκίας και δεν είναι πολιτικά παρακινημένη".

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Τουρκίας από οποιεσδήποτε απειλές. Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία θέλησε αρχικά να προμηθεύσει παρόμοια συστήματα από τους συμμάχους της, ο Κανκλί δήλωσε: «Θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε συμφωνία με τους συμμάχους μας, μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά δεν υποστήριξαν τις προσπάθειές μας».

Καθώς τα αιτήματα δεν ικανοποιούνταν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποφάσισε να επιλέξει το S-400 κάνοντας λόγο για την πιο ευνοϊκή επιλογή, πρόσθεσε ο υπουργός.

 Θα μπορούσε άραγε η κίνηση αυτή να έχει πραγματικά αμυντικά κίνητρα; Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα του διαμελισμού της Τουρκίας έχει αναφερθεί πολλές φορές ως απειλή σε λόγους του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Ας μην ξεχνάμε ότι η νοτιο-ανατολική Τουρκία βρίσκεται ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Κούρδους αντάρτες κι ενδεχομένως η γείτονα να είναι η επόμενη στάση παρέμβασης της Δύσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail