Έξω φρενών στη Μόσχα με τις ΗΠΑ και το συντονισμό Κούρδων και ISIS στο Ντέιρ Εζόρ - Αναζητούν το αντικλείδι

Freepen.gr - Μια άλλη διάσταση του σπασίματος της πολιορκίας στο Ντέιρ Εζόρ μεταφέρει η έγκυρη ισραηλινή αμυντική ιστοσελίδα Debka αναφερόμενη στις επαφές και τα ταξίδια του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού σε Δαμασκό, Τεχεράνη και Σότσι (όπου βρισκόταν ο Πούτιν). 

Μετά από μια τεταμένη συζήτηση με τον Bashar Assad στη Δαμασκό την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, οι στρατιωτικές και μυστικές πληροφορίες του debkafile ανακάλυψαν ότι ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε πετάξει κρυφά στην Τεχεράνη την επόμενη μέρα. 

Στη συνέχεια προχώρησε κατευθείαν στο Σότσι για να ενημερώσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή του, η οποία ήταν να κατευθυνθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Τα ταξίδια και οι επαφές αυτές ήταν το αποτέλεσμα δύο βασικών γεγονότων.

Το πρώτο ότι η επιχείρηση σπασίματος της πολιορκίας του Ντέιρ Εζόρ, ο έλεγχος του αυτοκινητόδρομου προς Δαμασκό και η πρόσβαση στην αεροπορική βάση διήρκεσαν τελικά μερικά 24ωρα περισσότερο παρά τις αρχικές επίσημες δηλώσεις στρατιωτικής νίκης λόγω της αντίστασης του ISIS.

Το δεύτερο είναι ότι το ISIS μετέφερε δυνάμεις στην περιοχή για να δυσκολέψει την επίθεση του Στρατού και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Κούρδοι να βρουν ανοικτό δρόμο μέχρι την ανατολική όχθη του Ευφράτη και να προχωρήσουν σχεδόν ανέπαφοι στις παρυφές της πόλης στο ανατολικό της τμήμα ενώ οι ΗΠΑ με ελικόπτερα ανεφοδίαζαν τις SDF για να μην καθυστερήσουν.

Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ συντόνισαν τους δύο βραχίονές τους στην περιοχή, ISIS και SDF, ώστε οι πρώτοι να απελευθερώσουν έδαφος και να δυσκολέψουν τους Σύριους, και οι δεύτεροι να προελάσουν στα εδάφη των πρώτων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Debka οι SDF διαπίστωσαν πως ο δρόμος για το Ντέιρ Εζόρ από ανατολικά ήταν ορθάνοικτος!

Από το βράδυ της Τετάρτης, οι μονάδες του Συριακού Στρατού ήταν ακόμα κλειδωμένες σε μάχη για τον έλεγχο του κεντρικού δρόμου από τη Δαμασκό στο Deir Ez-Zour και ήταν ακόμα περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Αναφέρει ότι η πολιορκία ISIS στη μεγάλη αεροπορική βάση της Συρίας, που γειτνιάζει με τον Deir Ez-Zour, είχε επίσης αρχίσει να είναι πρόωρη. Την Τετάρτη το βράδυ, οι δυνάμεις του ISIS επιτέθηκαν ακόμα στην περίμετρο της βάσης σε μια προσπάθεια να σπάσουν.

Όταν είδε αυτό να συμβαίνει, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έστειλε τον υπουργό Άμυνας στη Δαμασκό και την Τεχεράνη για να αναζητήσει τρόπους ώστε οι Σύριοι με τη Χεζμπολάχ να φτάσουν πρώτοι στα συρο-ιρακινά σύνορα ή να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με τις ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail