Γιατί η ισλαμική βόμβα είναι έτοιμη να πυροδοτηθεί στο Κόσοβο - Τι φοβάται Κέντρο Μελετών για την περιοχή

ISIS fighters in Syria. Photo: Dabiq Magazine
Freepen.gr - Μια νέα έκθεση, "Το αφήγημα του Ισλαμικού Κράτους στο Κοσσυφοπέδιο, μια ιστορία κάθε φορά" από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου, KCSS, σημειώνει ότι το εν λόγω κρατικό μόρφωμα έχει πολλά να κάνει αν είναι να αντιμετωπίσει τη διείσδυση του Ισλαμικού Κράτους στους πολίτες του όπως αναφέρει το balkaninsight.com.

Εξετάζοντας τους δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο από τη ριζοσπαστικοποίηση, το KCSS σημειώνει πως η άγνοια και η έλλειψη κριτικής σκέψης είναι μεταξύ των καθοριστικών παραγόντων που έχουν κάνει την αφήγηση του ISIS ελκυστική για τους νέους του Κοσσυφοπεδίου.

Η έρευνα του KCSS επικεντρώθηκε στη στενή ανάλυση των διαλέξεων και των κηρυγμάτων πέντε αμφιλεγόμενων ιμάμηδων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι κρατούνται υπό την υπόνοια ότι θα βοηθήσουν και θα ενθαρρύνουν τις προσπάθειες στρατολόγησης του ISIS στο Κοσσυφοπέδιο.

"Ενώ αυτές οι ομιλίες δεν καλούν ρητά τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις - με την εξαίρεση εκείνων που παραχώρησε ο Zeqirja Qazimi, ο οποίος ενθάρρυνε την υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος - υποστηρίζουν την αναζωπύρωση της μουσουλμανικής ταυτότητας του Κοσσυφοπεδίου".

Ο Qazimi συνελήφθη τον Ιούνιο του 2014, ενώ κρυβόταν στο δάσος, σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας. Κατηγορήθηκε ότι έκανε τη τζιχάντ το κύριο θέμα σε πολλά από τα κηρύγματα του. Κατηγορήθηκε επίσης ότι ήταν μέντορας στον περιβόητο μαχητή ISIS του Κοσσυφοπεδίου Lavdrim Muhaxheri, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και φαίνεται επίσης ότι έχει συμβάλει στην ενθάρρυνση ξένων μαχητών.

Η έκθεση βασίζεται επίσης σε τέσσερις συνεντεύξεις με πρώην ξένους μαχητές από το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τελούν σήμερα υπό κράτηση.

Αναφέρει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τουλάχιστον κάποιοι από τους ανθρώπους που εντάχθηκαν στο ISIS στη Συρία και το Ιράκ πίστευαν ότι ανταποκρίνονταν στην έκκληση για αγώνα κατά ενός ιερού πολέμου στη Συρία, εξηγώντας ότι επί σειρά ετών, μέσω άμεσης προσωπικής επαφής οι ιμάμηδες ενδυνάμωναν και ενθάρρυναν την περιφρόνηση για την κοσμική κοινωνία.

Οι σύζυγοι των κατηγορουμένων συχνά φαίνεται να ενθάρρυναν τους συζύγους τους να πάνε στη Συρία και επίσης να ενωθούν μαζί τους, όπως διαπιστώνει η μελέτη.

Η μελέτη του KCSS διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι στρατολογήσεων του ISIS και οι βίαιοι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν εκτενώς Facebook και YouTube ως πλατφόρμες για να διαδώσουν την προπαγάνδα τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail