“Χρειαζόμαστε Στρατό που να επινοεί κι όχι να τρώει από τα έτοιμα”! Άρθρο που θα συζητηθεί

Αναδημοσίευση από: militaire.gr

Γράφει ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ

Απόστρατος Αξιωματικός

Πριν λίγους μήνες, κατά την διάρκεια συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμένος, είχε συνομιλία με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής James Mattis, ο οποίος συνεχάρη την Ελλάδα, διότι εν μέσω οικονομικής κρίσης καλύπτει στο ακέραιο τις οικονομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις της, απέναντι στη Συμμαχία.

Το 2016 η χώρα διέθεσε για αμυντικές δαπάνες 5,83 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 2,4 % του ΑΕΠ της.

Στην φετινή ΔΕΘ εκτέθηκαν για πρώτη φορά, σύγχρονα οπλικά συστήματα υψηλής αξίας.
Στρατηγοί και πολιτικοί, χρησιμοποιούν πολλές φορές τις Ε.Δ για την προσωπική τους προβολή. Αυτός είναι και ο λόγος της συμμετοχής του Στρατού, σε τόσες πολλές ΄΄εκδηλώσεις΄΄. Χρειαζόμαστε έναν Στρατό που παράγει και επινοεί περισσότερα, από το να εξαντλεί ή να τρώει τα έτοιμα.

Αφού τα όπλα δεν είναι ελληνικής κατασκευής ή δεν παρουσιάστηκαν από τις κατασκευάστριες εταιρείες, εκτέθηκαν στην ΔΕΘ για λόγους κυρίως εντυπωσιασμού.
Εάν ο Στρατός έχει υπεραπόθεμα ενεργητικότητας, μπορεί να το αξιοποιήσει σε δράσεις στο εσωτερικό του, υπέρ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του, και της οικονομικότερης λειτουργίας του. Να το διοχετεύσει για παράδειγμα, σε δράσεις, για τον εκσυγχρονισμό της γραφειοκρατίας του, στη βάση των απαιτήσεων και εξελίξεων της σύγχρονης ψηφιακής (στρατιωτικής ) οικονομίας, όπως το σύστημα Διοικητικής Μέριμνας (πιστώσεις, υλικά, εφόδια, κινήσεις, κλπ…).

Κατά την μεταφορά υλικών από την Αμερική στην Ελλάδα πριν 5-10 χρόνια, διαπιστώθηκε η μη εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων, από την πλευρά της αντισυμβαλλόμενης με τις ΕΔ, ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας. Σπάνια υλικό μεταφέρθηκε εντός του συμβατικού χρόνου και επιπλέον, υπήρχε όρος στην σύμβαση καταφανώς ασύμφορος για την υπηρεσία. Μετά την λήξη της σύμβασης και σε κάποια χρονική στιγμή, που ο Στρατός δεν διέθετε πιστώσεις για την εξόφληση, ο μεταφορέας κράτησε ως ‘’ομήρους’’ τα υλικά στην αποθήκη του. Σημειώνεται ότι, ουδέποτε επιβλήθηκε το ελάχιστο πρόστιμο για τις καθυστερημένες μεταφορές. Εάν αθροίζονταν τα ποσά των προστίμων, όπως αυτά θα προέκυπταν από τον υπολογισμό, βάσει των όρων της σύμβασης, για τις καθυστερήσεις στις μεταφορές, ο μεταφορέας θα έπρεπε και τα υλικά να απελευθερώσει, αλλά και να επιστρέψει χρήματα στην υπηρεσία. Αντί όμως για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, στη βάση των όρων της σύμβασης, καταβλήθηκε η πλασματική οφειλή, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα υλικά (όμηροι). To παραπάνω γεγονός ήταν αποτέλεσμα έλλειψης, βούλησης και αναλυτικής καταγραφής των στοιχείων των διακινήσεων σε βάση, εκμεταλλεύσιμη ανα πάσα στιγμή.
Προφανώς όταν ο James Mattis συνεχάρη τον κ. Καμένο, δεν γνώριζε, ούτε τις δαιδαλώδεις και ξεπερασμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ούτε την δαιδαλώδη διάταξη των στρατιωτικών μονάδων (ακόμα και σε γεωγραφικές περιοχές που δεν εξυπηρετούν καμιά αμυντική σκοπιμότητα, όπως π.χ. η Πελοπόννησος) .

Οι παραπάνω σκέψεις είναι προσωπικές και εκπορεύονται από την πεποίθηση ότι οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις, έχουν επιπλέον περιθώρια, να απογειώσουν περαιτέρω την μαχητική τους ισχύ, ακόμα και σε αυτή την δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, φτάνει να απελευθερωθεί η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα του προσωπικού και ιδιαίτερα του χαμηλόβαθμου. Εκτιμώ ότι, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μπορούν να διαμορφώσουν ανάλογο πλαίσιο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...