Συνθηκολόγηση των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος

magdica / pixabay.com
από τον Vladislav Perunović,
Σκόπια, ΠΓΔΜ
για τη Freepen.gr 

Μετά την εκτεταμένη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ αξιωματούχων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία απέκτησε πληθώρα σχετικιστικών ερμηνειών τόσο σε συμβατικά όσο και σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεβ πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή πρόταση η οποία υπόκειται επίσης σε πληθώρα αναλύσεων για την εφαρμογή του "νόμου της φειδωλότητας". 

Μετά από μια επίσκεψη σε ένα Τζαμί, προκειμένου να συγχαρεί τους μουσουλμάνους (40% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ), ο Ζάεφ δήλωσε στην ουσία ότι θα προσκαλέσει το Μάθιου Νίμιτς, διαπραγματευτή που διορίστηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας για το θέμα του ονόματος για μια έκτακτη συνάντηση, αναμένοντας μια "συγκεκριμένη πρόταση" για το όνομα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζάεφ ανέφερε επίμονα ότι είναι επιθυμητό η ΠΓΔΜ να «γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» (αλλά δεν ανέφερε την ένταξη στην ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκε και η Αθήνα).

Φαίνεται ότι, ενόψει της εύθραυστης κατάστασης ασφαλείας στα Βαλκάνια, η ΠΓΔΜ του Ζάεφ χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από ποτέ και ότι, καθώς η ελληνική αντιπολίτευση είναι το μοναδικό εμπόδιο, αυτό κάνει τη δήλωσή του ένα θαυμάσιο μήνυμα στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής στην Ελλάδα ότι τα Σκόπια απαιτούν από το Νίμιτς μια πρόταση που θα μπορεί να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη της χώρας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για τη διαμόρφωση λύσης, μετά την οποία πολλά εμπόδια μεταξύ της Ελλάδας και της μικρής κεντρικής Βαλκανικής Δημοκρατίας θα επιλυθούν και η πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί.

Οι ταχείες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ζάεφ, 26 χρόνια μετά την εμφάνιση των Σκοπίων ως ανεξάρτητου κράτους και μετά από 11 χρόνια νεο-παγανιστικού εθνικού μυστικισμού με στοιχεία φασισμού και λατρείας προσωπικότητας του τώρα απομακρυνθέντος ηγέτη του Νίκολα Γκρουέφσκι αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής σε όσους σχεδιάζουν τις πολιτικές στην Ελληνική Δημοκρατία
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail