Η Ρωσία γίνεται κύριος χρηματοδότης των Κούρδων του Ιράκ

Αναδημοσίευση από: echedoros-a.gr

Η Ρωσία είναι η μόνη σημαντική παγκόσμια δύναμη που δεν έχει καλέσει του Κούρδους του Ιράκ να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, έχει γίνει ο κύριος χρηματοδότης των κουρδικών συμφωνιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δάνεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα χορηγηθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία και το Ιράν έκαναν έκκληση για ματαίωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που έχει προγραμματισθεί για την 25 Σεπτεμβρίου, μια διαδικασία που οι Κούρδοι θεωρούν ως αποκορύφωμα δεκαετιών αγώνων για το δικό τους κράτος, ενώ συγχρόνως το Ιράκ θεωρεί ότι η κουρδική περιφέρειά του παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε δήλωση με την οποία χαρακτήριζε την προγραμματισμένη ψηφοφορία «προκλητική και αποσταθεροποιητική», σημειώνοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής αλλά και σε αμφισβητούμενη επικράτεια.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει εκδώσει τέτοια πρόσκληση για ακύρωση της ψηφοφορίας. Αντ’ αυτού, εν μέσω του δημοψηφίσματος, ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός, Rosneft ανακοίνωσε την τελευταία του επένδυση την περασμένη εβδομάδα, για να βοηθήσει το Ιρακινό Κουρδιστάν να αναπτύξει τη βιομηχανία φυσικού αερίου για εγχώριες προμήθειες και ενδεχόμενες εξαγωγές.

Η πλήρης αξία της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά σύμφωνα με τις προσκείμενες σε αυτήν βιομηχανικές πηγές, είναι αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Είναι η τρίτη γιγάντια επιχείρηση της Rosneft στην κουρδική περιοχή από τον Φεβρουάριο, μετατρέποντας τη Μόσχα από ένα ξένο με μικρό προφίλ επενδυτή στο Κουρδιστάν σε μια μεγάλη πηγή μετρητών της περιοχής.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...