Σύνδρομο Ρεϊνό: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Το σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό) είναι μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή και περιλαμβάνει κυκλοφορική ανωμαλία του αίματος στα άκρα του σώματος.

Στους πάσχοντες προκαλείται στένωση των αγγείων και ενώ μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος, προκαλείται ωχρότητα στην όψη των άκρων όπως δάκτυλα χεριών και ποδιών, μύτη, αυτιά, πηγούνι, χείλη και γλώσσα.

Η κύρια μορφή του συνδρόμου Raynaud θεωρείται ιδιοπαθής και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια δεν είναι γνωστά.

Η δευτερεύουσα μορφή αυτού του συνδρόμου είναι συχνά επακόλουθο αγγειακής βλάβης που προκαλείται από συστηματικές νόσους, για παράδειγμα κάποια αυτοάνοση ρευματοειδή πάθηση.

Η στένωση των αγγείων μπορεί να επιδεινωθεί με το κρύο και το άγχος.

Ωστόσο, η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να βοηθήσει.

Εάν υποφέρετε από το σύνδρομο Raynaud οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε πικάντικες τροφές, όπως καυτερές πιπεριές ή κάρι.

Τα πικάντικα φαγητά, όπως αυτά στα οποία προσθέτουμε τζίντζερ, σκόρδο και πιπέρι, πιστεύεται ότι βοηθούν, επειδή τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Αντίθετα, η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα, μπορεί να βλάψουν την κυκλοφορία.

Σημαντική είναι επίσης η άσκηση, ειδικά τις κρύες μέρες, καθώς και αυτή συμβάλλει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Επειδή ακόμη και η μικρή μεταβολή της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων, αποφεύγετε την παραμονή σε χώρους με διακυμάνσεις θερμοκρασίας, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Προσπαθήστε επίσης να κρατάτε το σώμα σας ζεστό με πολλά λεπτά ρούχα (βαμβακερά φανελάκια), αντί για ένα πιο χοντρό (π.χ. πουλόβερ) και αποφεύγετε την επαφή με κρύα αντικείμενα.

Το στρες τέλος, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου, συνεπώς είναι χρήσιμο να μάθετε τρόπους διαχείρισής του, π.χ. τεχνικές χαλάρωσης.

Πηγή: express.uk.co
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail