Πως εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα, όταν χύνεται το πετρέλαιο στη θάλασσα

φωτο: ΥΕΝ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην ιστοσελίδα liberal.gr και τον Κωνσταντίνο Μαριόλη ο Γιάννης Χατζηανέστης, διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ. Ο κ. Χατζηανέστης εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει όταν χύνεται πετρέλαιο στη θάλασσα και τι ακολουθεί στη συνέχεια:

Για να καταλάβουμε πως εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα, όταν χύνεται το πετρέλαιο στη θάλασσα τι ακριβώς συμβαίνει; Μπορεί να έχει μεγάλο πάχος;

Κοιτάξτε, συνήθως το πετρέλαιο από τη στιγμή που θα χυθεί στη θάλασσα, επειδή δεν διαλύεται στο νερό και επειδή είναι ελαφρύτερο, πηγαίνει στην επιφάνεια και διασπείρεται. Δηλαδή, συνήθως κάνει έναν υμένα που μπορεί να είναι κάτω από μισό χιλιοστό το πάχος του. Οπότε απλώνεται σε πολύ μεγάλη έκταση όμως σε πολύ λεπτό στρώμα. Παντού έχει το ίδιο πάχος περίπου, όμως αναγκαστικά στις ακτές μαζεύεται μεγαλύτερη ποσότητα, ή σε σημεία που εγκλωβίζεται όπως σε μικρούς κόλπους. Εκεί ίσως το πάχος είναι μεγαλύτερο.

Πόσο καιρό θέλει για να μολύνει τον βυθό; Και άρα σε πόσες ημέρες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες απορρύπανσης για να μην έχουμε ακόμη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δηλαδή εξαρτάται και από τον τύπο του πετρελαίου, αν είναι ελαφρύ ή βαρύ κλάσμα, τι τύπος πετρελαίου είναι, εξαρτάται από τη θερμοκρασία, από τον κυματισμό, τι μικροοργανισμοί υπάρχουν στη θάλασσα, από πάρα πολλά πράγματα. Αλλά συνήθως την πρώτη εβδομάδα αρχίζει σιγά σιγά, ίσως και νωρίτερα. Τα συστατικά τα οποία είναι πιο βαριά, που έχουν πιο μεγάλο μοριακό βάρος και άρα είναι και περισσότερο υδρόφοβα, πηγαίνουν και κολλάνε πάνω σε αιωρούμενα οργανικά σωματίδια που υπάρχουν στη θάλασσα και αυτά με τη βαρύτητα πηγαίνουν στον πυθμένα, όπως είναι φυσιολογικό, μεταφέροντας τους υδρογονάνθρακες που έχουν κολλήσει πάνω τους. Αυτός είναι ο μηχανισμός.

Δηλαδή είναι θέμα ημερών να μολυνθεί και ο πυθμένας αφού περάσει μία εβδομάδα...

Ναι, σιγά σιγά πλέον αυτό θα γίνει. Τώρα, σε πόσο θα έχει ολοκληρωθεί η ρύπανση δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα, αν θα είναι σε μία, δύο ή σε τρεις εβδομάδες. Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Συνήθως, δηλαδή αν δεν κάνει κανένας τίποτα για την πετρελαιοκηλίδα, ένα 70%-75% σε 2-3 μήνες δεν θα πολυφαίνεται πια, θα έχει διασπαστεί και το υπόλοιπο 20%-25% θα έχει φτάσει στον πυθμένα. Αυτό μπορεί να γίνει από μία εβδομάδα μέχρι 2-3 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τα ρεύματα, τη θερμοκρασία, αν έχει συννεφιά, είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε στο liberal.gr
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...