Η υιοθεσία του ήθους και η "υιοθεσία των εκπαιδευτικών"

mozlase__ - pixabay.com
Του Νικόλαου Ταμπουρέα
(εκπαιδευτικός)

Ένα κράτος όταν θέλει να είναι σύγχρονο ορίζει την παιδεία σαν κοινωνική προτεραιότητα και το ήθος σαν έκφραση και στάση ζωής. Το ήθος είναι η αξιακή τοποθέτηση του καθενός μας που εμποδίζει ή πρέπει να εμποδίζει το παράτυπο,το παράνομο, το στρεβλό.

«Υιοθετήστε για λίγο έναν εκπαιδευτικό» καλούσε πριν από μερικές μέρες τους κατοίκους της Σαντορίνης ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Ζώρζος, με αφορμή το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται σχετικά με τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών τόσο στην Σαντορίνη όσο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου... Και εκεί που λες οτι η έκφραση αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση, διαπιστώνεις, χωρίς να προσάπτεις προσωπικές ευθύνες σε κάποιον,το ελάχιστο στρελβότητα!

Στρεβλότητα, επειδή όταν έγινε γνωστό το πρόβλημα στέγασης στις τοπικές κοινωνίες (πάνε δεκαετίες) ελάχιστοι τοπικοί άρχοντες έσπευσαν να βοηθήσουν. Ανηθικότητα, επειδή οι εκπαιδευτικοί που θα παρέχουν στα παιδιά το αγαθό της παιδείας μακριά από τις οικογένειές τους, περνάνε δεύτεροι μπροστά στα μικροπολιτικά συμφέροντα των τοπικών οικογενειών, που μετρούν το χρήμα που ενθυλακώνουν στις τσέπες τους. Απρέπεια , γιατί όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και κάνουν πως δεν ξέρουν εκμεταλευόμενοι δεκάδες εκπαιδευτικών με φρικτά ενοίκια εξουθένωσης. Δολιότητα, επειδή οι ευθύνες της στέγασης γίνονται μπαλάκι μεταξύ του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πόσο θα θαύμαζα και θα τιμούσα έναν δήμαρχο που θα έβαζε προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία χωρίς να είναι στις αρμοδιότητές του. Ας είναι! Πώς να απαιτήσεις το αυτονόητο που πλέον είναι ιδεατό. Κρίμα...

Και τελικά εκπαιδευτικοί παραιτούνται κουρασμένοι από την άναρχη κατάσταση και τη βολική προσπάθεια ωραιοποίησης. Και όλοι εμείς παρατηρητές στο θέατρο του παραλόγου καθημερινά και συντεταγμένα. Αντίδραση, άραγε, υπάρχει; ΄΄Η εκπαίδευση είναι η δύναμη που γιατρεύει την ψυχή’’ έλεγε ο Πλάτωνας. Ας εκπαιδεύσουμε τους μαθητές μας στις αξίες που στέργουν και φροντίζουν τον άνθρωπο (με το παράδειγμα και τον αγώνα μας πρώτα), σε πείσμα των καιρών που προσφέρουν εύκολη ισοπέδωση και μαζική αποχαύνωση. Μαζικά,χωρίς παραχωρήσεις, με ατσαλένια τη θέλησή μας! Καλό αγώνα σε όλους μας!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail