Η "μαύρη τρύπα" της στρατηγικής και η δυναμική γεωπολιτικών ανατροπών στον πλανήτη

3dman_eu / pixabay.com
Αναδημοσίευση από: ellinikoforoum.blogspot.gr

Μία περίεργη ρητορική περί "κράτους δικαίου" αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή τα δημοψηφίσματα με στόχο την απόσχιση άρα την ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ, και της Καταλονίας αλλά και των Κούρδων του Ιράκ…

του Κ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η "μαμά" Ισπανία, έχοντας επίγνωση του ειδικού βάρους της Καταλονίας στο Ισπανικό ΑΕΠ και όχι μόνο, ενεργοποιεί τις δυνάμεις καταστολής με στόχο να μη φτάσει ο ντόπιος πληθυσμός στις κάλπες την 1η του Οκτώβρη.

Στο Ιράκ επίσης τα πετρέλαια του Κιρκουκ, είναι το οικονομικό επίδικο που ενεργοποιεί και την Ιρακινή κυβέρνηση αλλά και την Τουρκική γεωπολιτική αλητεία, που επιχειρούν από κοινού να αναστείλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων του Ιράκ.

Ωστόσο, και στη μια περίπτωση και στην άλλη, ο ασκός του Αιόλου έχει ήδη ανοίξει, και το αίτημα της αυτοδιάθεσης, ενεργοποιεί μη αναστρέψιμες γεωπολιτικές δυναμικές ικανές να τροποποιήσουν εκτεταμένα τις γεωστρατηγικές ισορροπίες και...
στην Ευρώπη των πολλαπλών παγωμένων συγκρούσεων, αλλά και στη Μέση Ανατολή των υπέρθερμων διεργασιών και ανακατατάξεων.

Ιδιαίτερα στο κουρδικό σε πρώτη φάση, και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η στρατηγική επιλογή στήριξης εκ μέρους της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δύσκολα θα ανατραπεί.

Είναι λοιπόν φανερό πως ο αέρας της αυτοδιάθεσης στα 6 εκατομμύρια Κούρδων του Ιράκ, θα πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων στα περίπου 30 εκατομμύρια Κούρδων που θα επαναχαράξουν το χάρτη της Τουρκίας και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Με την Ελλάδα στην περιδίνηση των ισχυρών γεωπολιτικών συμπληγάδων τόσο της Μέσης Ανατολής, όσο και της Βαλκανικής, και με την καταφανή "μαύρη τρύπα" στη στρατηγική της, θα επανέλθουμε σύντομα και στην περαιτέρω ανάλυση αλλά και στις εξελίξεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail