Γερμανία: Τα σχέδια για το χρέος της αποικίας

41330 - pixabay.com
Αναδημοσίευση από: nea-filiki-eteria.blogspot.gr

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομκών, Wolfgang Schäuble, έχει ήδη ετοιμάσει το πακέτο των προτάσεών του για τις επικείμενες διαβουλεύσεις της Τρόϊκας αναφορικά με την 3η αξιολόγηση, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή την επιμήκυνση του χρόνου και των όρων αποπληρωμής του.

Ο Γερμανός υπουργός ακολουθεί και πάλι την προσφιλή του μέθοδο, σύμφωνα με την οποία συνηθίζει να προτείνει μέτρα, κατά της Ελλάδος, επικαλούμενος πάντα τις προτάσεις μιας κάποιας άλλης, ξένης προς το αντικείμενο και το θέμα της συζήτησης, οικονομικής έκθεσης, η οποία βέβαια προηγουμένως έχει διασκευαστεί και προσαρμοστεί «κατάλληλα» από τις υπηρεσίες του υπουργείου του, έτσι ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα σχέδια και τα συμφέροντα της Γερμανίας.

Το „working paper“ των διεθνούς φήμης οικονομολόγων, Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, έγινε κατά παραγγελίαν και για λογαριασμό του ΔΝΤ και ασχολείται με τις δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών από κοινού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τη Γερμανική πρωτεύουσα, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών προτίθεται, υπό προϋποθέσεις, να προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στα 50 έτη και ταυτόχρονα είναι πρόθυμος να μειώσει τους τόκους που το επιβαρύνουν κατά 348 εκ. € ετησίως. Θα ισχυριστεί όμως ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη αλλά κινδυνεύει λόγω μιας τεράστιας «τρύπας», ύψους έως και 120 δις. €, που δημιουργήθηκε στις ελληνικές τράπεζες από την μη εξυπηρέτηση των αντίστοιχων, «κόκκινων» δανείων.

Ο Σόϊμπλε αναλύει τους κινδύνους και συμπεραίνει ότι η επιμήκυνση των ελληνικών δανείων είναι μόνο υπό προϋποθέσεις εφικτή. Απαιτεί την άμεση αποπληρωμή ενός μέρους του σημερινού ελληνικού χρέους (κατά 15% που ισοδυναμεί με 48 δις. € ) όπως και την εκ νέου ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών με τουλάχιστον 20 δις. € προτείνοντας, τα απαιτούμενα κεφάλαια συνολικού ύψους 68 δις. € να αντληθούν εξ ολοκλήρου από τους ιδίους πόρους των Ελλήνων πολιτών και δη μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης των καταθέσεων τους (Zwangsabgabe), απο το 1ο €υρώ, κατά 40%, όπως και την φορολόγηση των επιτοκίων κατά 50%, για μια τριετία, που αποφέρουν οι ελληνικές καταθέσεις στις τράπεζες των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών. Υιοθετείται λοιπόν εν μέρει η πρόταση της αναφερθείσας έκθεσης του ΔΝΤ όπου γίνεται πρόβλεψη για μια έκτακτη φορολόγηση των ευρωπαϊκών καταθέσεων κατά 15%, στοχεύοντας στην άντληση κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ενός σημαντικού μέρους του συνολικού χρέους των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών έχει προετοιμάσει σχέδιο που επιδιώκει, αφενός τον καθησυχασμό των τυχόν φόβων, επενδυτών και εταίρων, που θα απορρέουν από την πρόταση του για την αναγκαστική φορολόγηση των καταθέσεων από το 1ο €υρώ και αφετέρου να πείσει το ΔΝΤ και τα κράτη της Ε.Ε ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στο €υρώ και να το στηρίξει, επιδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τους «μεγάλους» εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Η Γερμανία θα προτείνει τη σύσταση ενός „Tilgungsfonds“ με συλλογικά εγγυημένο κεφάλαιο ύψους 2,3 τρις. €, όπου θα συγκεντρωθούν, συν τοις άλλοις και κατ’ αναλογία, τα δημόσια χρέη της Ιταλίας (41%), της Γερμανίας (25%), της Γαλλίας (21%) και πιθανόν της Ισπανίας (4%). Ο στόχος του κοινού ομολόγου θα είναι η μείωση της επιβάρυνσης των κρατών σε τόκους, στοχεύοντας σε τιμές κατώτερες από τα 3,5 cent (σήμερα κυμαίνεται στα 10 cent) ανά ένα (1) €υρώ που μπαίνει σαν έσοδο στα κρατικά ταμεία.
H Ελλάς, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα αποκλειστούν από το Tilgungsfonds, θα εξυπηρετούν δε στο μέλλον τις οικονομκές τους ανάγκες μόνο μέσω των κεφαλαίων του EFSF και του ESM.

Η πλήρης Γερμανική κυριαρχία στην Ελλάδα έως το 2062 θεωρείται δεδομένη και απόλυτα βέβαιη. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος, αν και έχει πλήρη επίγνωση του τι μέλλει γενέσθαι και κατά πού το πάνε οι Γερμανοί, φαίνεται να ενδιφέρεται μόνο για την εξασφάλιση ένός καλού κομματιού από την «τούρτα» (εξουσία) που θα διανεμηθεί εκ νέου από τις δυνάμεις κατοχής και αδιαφορεί πλήρως αν η χώρα υποβιβαστεί στην "Β' Εθνική" μιας νέας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.


Νέα Φιλική Εταιρεία
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...