Οι δανειστές πιέζουν (!) για πλειστηριασμούς ακινήτων

Αναδημοσίευση από: eleftheriatypou.gr

Προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Να βάλουν φρένο στις διαγραφές δανείων και να πατήσουν γκάζι ώστε να επισπευστούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων ζητούν οι δανειστές από τις διοικήσεις των εγχώριων συστημικών τραπεζών, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Επίσης, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από την καθυστέρηση εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, όπως το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ Μπενουά Κερέ, όσο και οι τεχνοκράτες των τεχνικών κλιμακίων στις επαφές τους με τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι από τις αρχές τους έτους το μοντέλο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βασίστηκε στις διαγραφές δανείων που έφθασαν στα 3,3 δισ. ευρώ, τακτική η οποία δεν θα πρέπει να συνεχιστεί.

Γι’ αυτό και ζήτησαν να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων αλλά και πλειστηριασμούς ακινήτων, ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους δανειολήπτες. Ως εκ τούτου, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι πωλήσεις δανείων μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ, από 7,4 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος των τραπεζών.

Εξάλλου, καθυστερήσεις διαπιστώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία «σκανάρουν» από τη Δευτέρα το πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προσθέτοντας, έτσι, ακόμα έναν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο που ετοιμάζεται για την αξιολόγηση.

«Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσο μεγάλες θα αποδειχθούν αυτές οι καθυστερήσεις» σημειώνουν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, την ώρα που ο σχεδιασμός των τραπεζών για τουλάχιστον 5.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει πάει περίπατο. Επί της ουσίας, είναι ζήτημα αν θα ξεπεραστούν τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με τον συντονισμό των τραπεζών, έτσι ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον ο στόχος για 1.000 πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να αρχίσουν άμεσα, ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας, αλλά μέχρι να «συντονιστούν» οι τράπεζες στην κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δύο μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσφορία των δανειστών!
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...