Μια δημοσκόπηση, μια σαλάτα και δύο μερίδες φασολάδα


Pexels - pixabay.com
του Μιχάλη Χαιρετάκη

"Δημοσκόπηση
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοσκόπηση είναι η έρευνα της κοινής γνώμης που διενεργείται με επιστημονική μεθοδολογία από εξειδικευμένο προσωπικό και σκοπό έχει την στατιστική καταγραφή της πραγματικότητας αναφορικά με τις απόψεις ή τις προθέσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία τίθενται με τη μορφή ερωτημάτων σε επιλεγμένο στατιστικό δείγμα από ανθρώπους."

Αυτό γράφει το λήμμα της Βικιπαίδεια για το τι είναι η δημοσκόπηση και έτσι θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα. Οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η αξιοπιστία τους, να γίνονται σε δείγμα πληθυσμού που είναι αντιπροσωπευτικό της δημοσκόπησης και επιπλέον τα αποτελέσματα να μην μαγειρεύονται κατα το δοκούν.

Όταν κάποιος παραγγέλνει μια δημοσκόπηση και την πληρώνει,θα πρέπει να αναφέρεται αυτό, όπως και η παρελθοντική αξιοπιστία του μέσου που κάνει τις δημοσκοπήσεις.

Δεν μπορεί δηλαδή προεκλογικά οι περισσότεροι δημοσκόποι να πέφτουν τόσο έξω. Ή το δείγμα δεν είναι καλό ή η μέθοδος δεν είναι καλή, ή κάτι άλλο πιο πονηρό συμβαίνει.

Οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να αποτυπώνουν τη γνώμη του λαού και των ερωτήσεων που υποβάλλονται και όχι να προσπαθούν να διαμορφώσουν τη γνώμη του, ειδικά των αναποφάσιστων. Το τελευταίο δε λέγεται δημοσκόπηση, λέγεται πλύση εγκεφάλου και προπαγάνδα.

Τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων πάλι πρέπει να διατυπώνονται με σαφή τρόπο, ξεκάθαρα και με ουδέτερη διατύπωση, ωστε να μην προσπαθούν να εκμαιεύσουν προκαταβολικά κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Να δώσω εδώ ενα παράδειγμα:

α. Πιστεύετε οτι η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της και πρέπει να πάμε σε εκλογές;
β. Θεωρείτε οτι θα πρέπει να γίνονται πρόωρες εκλογές ή να εξαντλείται η τετραετία;

Ουσιαστικά και τα δυο ερωτήματα λένε σχεδόν το ίδιο πράγμα, όμως τα αποτελέσματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Η διατύπωση λοιπόν των ερωτημάτων παίζει σοβαρό ρόλο και πάντα θα πρέπει και να είναι όσο πιο ουδέτερη γίνεται αλλά και να συμπεριλαμβάνεται μαζί με τα αποτελέσματα.

Τα δείγματα των δημοσκοπήσεων μαζί με τα στοιχεία αυτών που συμμετείχαν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο και σε περίπτωση που δειγματοληπτικά αποκλείνουν απο τις απαντήσεις που έχουν δωθεί να υπάρχει κάποια ποινή για το μέσο που κάνει τις δημοσκοπήσεις που θα μπορεί να φτάνει σε περιπτώσεις υποτροπής μέχρι την αφαίρεση άδειας.

Και φυσικά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να βγάζει δημοσκοπήσεις δημόσια ο κάθε πικραμένος όπως είδαμε πρόσφατα, ομάδες να βγάζουν δημοσκοπήσεις και να δημοσιεύονται στα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Προσωπικά, διαβάζω δημοσκοπήσεις όχι απο μεγάλες εταιρείες , αλλά απο όπου είμαι σίγουρος (όσο μπορεί βέβαια να είναι κανείς σίγουρος) οτι δεν έχει πέσει το ανάλογο μαγείρεμα.

Μην πιστεύετε λοιπόν όσα διαβάζετε. Δε γίνεται να συμβαίνουν πράγματα πέρα απο τη λογική,κάποιοι θέλουν το μόνο όπλο που σας έχει απομείνει την ψήφο σας και παίζουν πολύ ανέντιμο παιχνίδι για να σας την κλέψουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail