Λάθος κίνηση της Κίνας: Κλείνει τις βορειοκορεατικές επιχειρήσεις στο έδαφός της

Αναδημοσίευση από: iskra.gr

Οι βορειοκορεατικές επιχειρήσεις που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Κίνα θα πρέπει να κλείσουν έως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, εφαρμόζοντας τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που ενέκρινε ο ΟΗΕ, έπειτα από μια νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

«Οι κοινοπραξίες μεταξύ κινεζικών και βορειοκορεατικών εταιριών, οι επιχειρήσεις με μικτά κεφάλαια και ξένα κεφάλαια που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Κίνα από οντότητες ή άτομα από τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να κλείσουν μέσα στις επόμενες 120 ημέρες» αρχής γενομένης από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2375 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 11 Σεπτεμβρίου, διευκρινίζει το υπουργείο.

Θα εξαιρεθούν μόνο, «κατά περίπτωση», οι μη εμπορικές οντότητες ή όσες εμπλέκονται σε υποδομές του δημόσιου τομέα, έπειτα από εξέταση της κατάστασής τους από το υπουργείο, προστίθεται στο κείμενο.

Το ψήφισμα 2375 που υποστηρίχθηκε από το Πεκίνο- κύριο διπλωματικό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ- προβλέπει έναν όγδοο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ-Ουν, απαγορεύοντας κυρίως τις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας και περιορίζοντας τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ακολουθεί μια έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου η Πιονγκγιάνγκ, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα και η οποία προκάλεσε μια ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή μέχρι τη βορειοανατολική Κίνα. Το καθεστώς είχε δηλώσει τότε ότι επρόκειτο για μια επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Το Πεκίνο, που παρέχει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνεται στη Βόρεια Κορέα, επιβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα περιορίσει δραστικά τις εξαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στην Πιονγκγιάνγκ.

Έπειτα από έναν προηγούμενο γύρο κυρώσεων, η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει στα τέλη Αυγούστου στις βορειοκορεαΤικές εταιρίες και στους βορειοκορεάτες πολίτες να ιδρύουν νέες επιχειρήσεις στο έδαφός της. Εξάλλου, οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες αρνούνται να δεχθούν βορειοκορεάτες πελάτες.

Διαβεβαιώνοντας ότι εφαρμόζει «στο σύνολό τους» της κυρώσεις του ΟΗΕ, το Πεκίνο τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» επίλυσης της βορειοκορεατικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Κίνα τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και προτείνει ένα «διπλό μορατόριουμ»- δηλαδή να σταματήσουν ταυτόχρονα οι βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

Λάθος κίνηση της Κίνας

Πολιτικοί παρατηρητές χαρακτήριζαν σημαντικό λάθος την κίνηση της Κίνας να κλείσει τις βορειοκορεατικές επιχειρήσεις, αφού δεν είναι η Βόρεια Κορέα που απειλεί, αλλά είναι οι ΗΠΑ που έχουν επισήμως διακηρύξει την πρόθεσή τους να ανατρέψουν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Η τελευταία, επειδή δεν θέλει να εξελιχθεί σε ένα νέο Ιράκ ή Αφγανιστάν ή Σύρια ή Λιβύη κλπ, θεωρεί απαραίτητο να αναπτύξει όπλα ικανά να υπερασπίσουν το έδαφός της, αποτρέποντας τυχόν επίθεση σε βάρος.

Τέλος, δεν είναι η Βόρεια Κορέα, αλλά οι ΗΠΑ που απορρίπτουν το «διπλό μορατόριουμ» μαζί με μια δήλωση της υπερδύναμης ότι δεν απειλούν με βίαιη ανατροπή το βορειοκορεατικό καθεστώς όσο και αν διαφωνούν μαζί του.

Είναι άλλο να διαφωνεί κανείς με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, που είναι λογικό, άλλο να επιθυμεί να αλλάξει αυτό το καθεστώς, ανεξάρτητα από ποια κατεύθυνση και με ποιον προσανατολισμό και άλλο να επιδιώκει και μάλιστα ανοιχτά την έξωθεν βίαιη ανατροπή του με στρατιωτικά μέσα.

Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν ότι η ενέργεια αυτή της Κίνας κατά της Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί όχι τόσο συμμόρφωση σε μονομερείς αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά περισσότερο εξετάσεις καλής διαγωγής προς τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και γενικότερα τη Δύση.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...