Απόφαση-σταθμός από το Εφετείο Λάρισας για δάνειο σε ελβετικό φράγκο!

moritz320 - pixabay.com
Αναδημοσίευση από: dimokratianews.gr

Απόλυτη δικαίωση για τον δανειολήπτη αποτελεί η πρώτη απόφαση Εφετείου για στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο Λάρισας «έριξε» διαταγή πληρωμής 520.000 ευρώ, σε ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί και η πρώτη έφεση τράπεζας, στην Αθήνα, για απόφαση επί συλλογικής αγωγής, που επίσης δικαιώνει απόλυτα τους δανειολήπτες.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση, όπου εξετάζεται από Εφετείο πρωτόδικη απόφαση με την οποία είχε ακυρωθεί διαταγή πληρωμής της τράπεζας (Eurobank). Το Εφετείο Λάρισας, με μια μακροσκελή και εμπεριστατωμένη απόφαση, απορρίπτει την έφεση της τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης σώζει το ακίνητό του από τον πλειστηριασμό.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της απόφασης δεν διαφέρει από προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν δανειολήπτες, καθώς ο κύριος λόγος ακύρωσης της διαταγής πληρωμής είναι ότι κρίνεται καταχρηστικός ο όρος που υποχρεώνει τον δανειολήπτη να εξοφλεί το δάνειο με βάση την εκάστοτε ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ, επειδή ο δανειολήπτης δεν ενημερώθηκε σωστά από την τράπεζα για τους κινδύνους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του δανειολήπτη Αντώνη Πράτα, ένα σημαντικό παρεμπίπτον ζήτημα που κρίνεται με την απόφαση αυτή -με δύναμη δεδικασμένου- είναι ότι δεν εφαρμόζεται σε αυτά τα δάνεια ελβετικού φράγκου το άρθρο 291 του Αστικού Κώδικα, δηλαδή ο δανειολήπτης δεν είναι υποχρεωμένος να τα εξοφλεί με την τρέχουσα ισοτιμία. Και τούτο διότι ναι μεν συνάγεται με βάση το παραστατικό εκταμίευσης ότι συμφωνήθηκε το δάνειο σε ελβετικά φράγκα (CHF), πλην όμως ο δανειολήπτης το έλαβε αυτό σε ευρώ.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...