Οι ΗΠΑ ενισχύουν με όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων τους Κούρδους της Συρίας

Αναδημοσίευση από: echedoros-a.gr

Σύμφωνα με την αμερικανική έκδοση «Foreign Policy», η Ουάσιγκτον έχει στείλει όπλα αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων στις κουρδικές ομάδες Λαϊκής Υποστήριξης- YPG και σε παρόμοιους οργανισμούς που μάχονται κατά του ISIS (Daesh). Τονίζεται ότι η αμερικανική βοήθεια είναι εγγράφως νόμιμη αλλά δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.

Απεναντίας, δύο ανεξάρτητες οργανώσεις, το 'Πρόγραμμα Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς' και ‘το Balkan Investigational Journalism Network’ ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν παρατυπίες σε ένα νέο προγραματισμό σχετικά με την ενίσχυση ομάδων στη Συρία.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των δύο θεσμικών οργάνων, το Πεντάγωνο έχει παραδώσει όπλα στη Συρία, στις ένοπλες ομάδες, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο YPG, για την καταπολέμηση του Daesh.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ναλάν Κοτσάκ από το ‘Habertürk’, το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι η βοήθεια των ΗΠΑ είναι νόμιμη βάσει εγγράφων, αλλά δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες, επειδή οι εταιρείες από τις οποίες αγοράζονται τα όπλα δεν γνωρίζουν που κατευθύνονται (Συρία). Οι ΗΠΑ αφαιρούν από τα επίσημα έγγραφα τους τον προορισμό τους.


Το Reuters

Εξάλλου, το πρακτορείο Reuters για τα όπλα που αποστέλλονται στο YPG σημειώνει ότι έχουν υπερβεί τα 900 TIR, αυτό επισημαίνουν ανεξάρτητοι ερευνητές και δημοσιογράφοι βασισμένοι σε εκθέσεις, διαρροές ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αρχείων μεταφορών πλοίων, επίσημες εκθέσεις και πληροφορίες εμπιστευτικών πληροφοριών.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Πεντάγωνο αφαιρεί τα αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την προμήθεια όπλων, αποκρύβοντας, έτσι, τον όγκο της βοήθειάς τους, σημειώνει το Sputnik.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...