Περιπέτειες με την εφορία για όσους έκλεισαν τα βιβλία τους

Αναδημοσίευση από: newsbeast.gr

Σε μπελάδες με την εφορία έχουν μπει χιλιάδες φορολογούμενοι που έκλεισαν το 2016 τα βιβλία τους για να αποφύγουν τους φόρους και τις αυξημένες εισφορές.

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να επισκεφθούν τη Δ.ΟΥ. τους για να σβήσουν την προκαταβολή φόρου που τους επιβλήθηκε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν φέτος.
Πιο συγκεκριμένα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που έκλεισαν πέρυσι τα βιβλία τους διαπίστωσαν στο φετινό εκκαθαριστικό ότι εκτός από το φόρο που τους επιβλήθηκε στο εισόδημα που είχαν αποκτήσει το 2016, μέχρι την ημερομηνία διακοπής των εργασιών τους, χρεώθηκαν και με προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος, ο οποίος υπολογίζεται στο 100% του φόρου που προκύπτει από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή καλούνταν να πληρώσουν προκαταβολικά φόρο για το 2017, έτος κατά το οποίο δεν θα έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αφού διέκοψαν τις εργασίες τους.

Τώρα οι φορολογούμενοι για να μην πληρώσουν την προκαταβολή φόρου που τους χρεώθηκε θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. τους να υποβάλουν αίτηση προσκομίζοντας το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης, το έντυπο Ε1 και τη βεβαίωση διακοπής εργασιών.

Για το θέμα αυτό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής εξέδωσε νέα εγκύκλιο ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών κατά το φορολογικό έτος που υποβάλλεται η δήλωση δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου για το έτος υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου για το 2017 για όσους διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2016.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής: η βεβαίωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, γίνεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος (έτος υποβολής της δήλωσης).

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι:

  • Με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1-1-2016.
  • Αν στη δήλωση περιλαμβάνονται και εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατείται ή καταβάλλεται κατά τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων, ο φόρος που παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε για τα εισοδήματα αυτά εκπίπτει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το προηγούμενο εδάφιο.
  • Αν το εισόδημα με βάση το οποίο ενεργείται η βεβαίωση του φόρου προσδιορίζεται κατά τρόπο τεκμαρτό, ο φόρος που αναλογεί στο τεκμαρτό αυτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το άρθρο αυτό.
    Όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά το προς βεβαίωση ποσό περιορίζεται στο μισό.
  • Αν δεν υποβληθεί δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει στη βεβαίωση του προκαταβλητέου ποσού φόρου, με βάση την υπάρχουσα εγγραφή για το εγγύτερο, πριν από την παράλειψη υποβολής της δήλωσης οικονομικό έτος, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο υπόχρεος εξακολουθεί να αποκτά το εισόδημα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...