Η Τουρκία δεσμεύει περιοχές μεταξύ της Καρπάθου και της Κρήτης: Πρόκληση μεγάλου μεγέθους

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ο «χάρτης» των δεσμεύσεων περιοχών σε όλο το μήκος του Αιγαίου από την Τουρκία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αλλά και άσκηση Ερευνας και Διάσωσης.
Αναδημοσίευση από: mignatiou.com

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ο «χάρτης» των δεσμεύσεων περιοχών σε όλο το μήκος του Αιγαίου από την Τουρκία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αλλά και άσκηση Ερευνας και Διάσωσης. Αυτό που διαφοροποιεί την εικόνα είναι η απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει σε ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων καθως δεσμεύει και περιοχές μεταξύ της Καρπάθου και της Κρήτης. 

Η συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει και περιοχές νότια της Καρπάθου δεσμεύεται για ναυτικές ασκήσεις από το διαστημα 21 έως 28 Σεπτεμβρίου και σε συνδυασμό με τις άλλες ασκήσεις που πραγματοποιεί στην καρδιά οτυ Αιγαίου αλλα και στο Καστελοριζο σήμερα ,επιχειρεί να «εξουθενώσει» τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις που είναι σε διαρκή επιφυλακή και αναγνωρίζουν και αναχαιτίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις ασκήσεις αυτές.

 Η πραγματοποίηση ασκήσεων στα διεθνή χωρικά ύδατα δεν είναι φυσικά απαγορευμένες αλλά την αρμοδιότητα για την έκδοση ΝΟΤΑΜ’s και NAVTEX έχουν οι αρμόδιες Αρχές που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι Ελληνικές. Όμως η Τουρκία επιχειρεί με την έκδοση δικών της NAVTEX να αμφισβητήσει εμπράκτως τα ελληνικάς κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες και συγχρόνως να εμφανίσει ως αμφισβητούμενες περιοχες οπού εκτείνεται (με οποιαδήποτε ερμηνεία της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας) η ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Σε μια επίσης κρίσιμη περιοχή , αυτή του Καστελόριζου πραγματοποιήθηκε χθες η παράνομη άσκηση που ανήγγειλε προχθές η Τουρκία και αφορούσε την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό σκάφος..(NAVTEX 911/17). Αλλα και η άσκηση Ερευνας και Διάσωσης που πραγματοποίει σήμερα η Τουρκία επικαλύπτει την περιοχή Ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατιας . 

Η κλιμάκωση πάντως της τουρκικής «δραστηριότητας» στο Αιγαίο προκαλεί προβληματισμό για το τι ακριβώς επιδιώκει η Αγκυρα ,καθως την στιγμή που αντιμετωπίζει τις κρίσιμες προκλήσεις στα Νοτιοανατολικά σύνορα της ,επιμένει να διατηρεί ανοικτό το μέτωπο με την Ελλαδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ν.Μ.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...