Γιατί ο Κιμ παίζει με τη φωτιά

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Έψαχνα να βρώ μια εμπεριστατωμένη ανάλυση στα ελληνικά γιατί η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν παίζει με τα νεύρα των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλα όσο και αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρω. Στρατιωτικός αναλυτής δεν είμαι, ούτε ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, όμως εκνευρίζομαι οταν βλέπω οτι μπορώ να κάνω καλύτερα τη δουλειά κάποιου ειδικού. Τι σόι ειδικοί είναι;

Πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των ισχυρών νομισμάτων, των πολυεθνικών. Ζούμε επίσης στην εποχή που δεν τρέχει τίποτα , αντίθετα είναι φυσιολογικότατο για τις κοινωνίες, ενα αρκετά μεγάλο ποσοστό τους να δυστυχεί, να εξαθλιώνεται, για να μπορεί ενα μικρό κομμάτι τους να ευημερεί. Οι αποικίες πλέον δεν είναι στρατιωτικές, είναι οικονομικές, ολόκληρα κράτη εξαγοράζονται και αν δεν υποκύψουν δέχονται οικονομικό αποκλεισμό ή στρατιωτική επέμβαση με κάποιο πρόσχημα.

Υπάρχει πλέον ο κανόνας του εξαθλιωμένου ή φτωχοποιημένου ποσοστού κατοίκων μιας χώρας που επιβιώνει ή μπορεί να ευημερεί και απο την άλλη κάποια κράτη απομονωμένα κατάλοιπα μιας εποχής που ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε σφαίρες επιρροής. Βενεζουέλα, Κούβα, παλιότερα Λιβύη, Β. Κορέα προσπαθούσαν να αυξήσουν το βιωτικό επίπεδο συνολικά όλων των κατοίκων και όχι τμημάτων τους. Δεν γίνεται να έχεις υπερβολικά υψηλό βιωτικό επίπεδο για όλους, μηδενική ανεργία και υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες εκτός αν είσαι Ελβετία.

Η Βόρεια Κορέα, είναι μια χώρα με έκταση μικρότερη απο την Ελλάδα και με πληθυσμό 25,3 εκατομμύρια κατοίκους. Ειναι μια χώρα που πέρασε ενα καταστροφικό λιμό το 1994-1997 με 2.000.000 περίπου νεκρούς .Το ΑΕΠ της να ανεβαίνει αργά και σταθερά χρόνο με το χρόνο (3.9 % το τελευταίο) , η ανεργία είναι στο 4.1%


Η επιβίωσή της ως ανεξάρτητο κράτος, με μια ιδιότυπη σχεδόν θεοκρατική μορφή εξουσίας είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πυρηνικού οπλοστασίου, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε σκέψη κατάλυσης της χώρας ή έμμεσης επέμβασης στα εσωτερικά της.

Η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμές πυραύλων απο το 1984-1994 , την εποχή του Κιμ Ιλ Σούνγκ παππού του σημερινού προέδρου, συνέχισε το 1994-2011 με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ , πατέρα του προέδρου και συνεχίζεται απο τον Κιμ Γιονγκ Ουν απο το 2011 εως σήμερα.

Οι πυραυλικές δοκιμές ηταν 19 me Scud B και C ,ER Scud, Nodong, Polaris 1 και 2 , Musudan και Unha-3. Οι παλιότεροι πύραυλοι είχαν ποσοστά αξιοπιστίας που έφταναν το 100% για τους Scud ενω στους νεώτερους τα πράγματα ειναι απογοητευτικά πχ στον Musudan τα ποσοστά ήταν οικτρά, μια στις 8 μόνο επιτυχημένες δοκιμές. Υπάρχει ακόμα ο ΚΝ-11 ο οποίος έχει στερεά καύσιμα , άρα μικρότερο χρόνο εφοδιασμού με καύσιμα και εκτόξευσης, ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί και απο υποβρύχιο. Για τον τελευταίο, αν και η εκτόξευση έφτασε σε απόσταση 500 χλμ η εμβέλεια του μπορεί να είναι και διπλάσια μια και επέλεξαν να διανύσει την απόσταση αυτή σχεδόν κατακόρυφα στην εκτόξευσή του κρύβοντας τις πραγματικές δυνατότητές του.

Τον τελευταίο καιρό η Β. Κορέα έχει επιλέξει να εμφανίζει ένα ενα τα πυρηνικά χαρτιά της με αποκορύφωμα τη βόμβα υδρογόνου. Δεν είναι ούτε παρανοϊκός ο Κιμ Γιογκ Ουν, ούτε τρελλάθηκαν ξαφνικά όλοι στη Β. Κορέα. Ο μόνος τρόπος για να γίνεις σεβαστός ως ομότιμος στο τραπέζι των μεγάλων παγκοσμίως , είναι πρωτίστως να εξασφαλίσεις στοιχειώδεις συμμαχίες με ισχυρούς (Κινα) την ανοχή και τη συμπάθεια άλλων (Ρωσία) και στη συνέχεια να αποκαλύψεις, όχι όλα τα χαρτιά σου, αλλά αυτά που επιθυμείς, ένα προς ένα κλιμακώνοντας κάθε φορά την πρόκληση και προκαλώντας αμηχανία και εκνευρισμό στους αντιπάλους.

Οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν άμεσα σε έναν περιορισμένης ακτίνας πόλεμο με την Βόρεια Κορέα, όμως θα διστάσουν να εμπλακούν γιατί οποιαδήποτε πολεμική διένεξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις γειτονικές Ν. Κορέα και Ιαπωνία, ακόμα ίσως και για τη βάση στο Γκουάμ.
Οι πιθανότητες διείσδυσης στο εσωτερικό της Β. Κορέας με κάποιον άλλου είδους τρόπο όπως έγινε σε αρκετά κράτη, ενισχύοντας την αντιπολίτευση είναι απο ελάχιστες έως ανύπαρκτες, οπότε σιωπηρά θα δεχθούν την Β. Κορέα στο τραπέζι των πυρηνικών κρατών και ίσως μετριάσουν αργότερα ή εξαλείψουν τις οικονομικές κυρώσεις και την απομόνωση της χώρας.

Ο χρόνος κυλάει σε βάρος της αμερικάνικης πολιτικής που θα πρέπει σύντομα να πάρουν αποφάσεις, ή θα πρέπει να πάρουν το ρίσκο μιας επίθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ότι συνεπάγεται ή να ακολουθήσουν μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στη Β.Κορέα, χαμηλώνοντας τους τόνους, γιατί αργά ή γρήγορα οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς της Β.Κορέας θα είναι πιο αποτελεσματικοί και με μεγαλύτερο βεληνεκές και η τελευταία δοκιμη της βόμβας υδρογόνου δεν αφήνει περιθώρια αλλης τρίτης πολιτικής εκδοχής.

Οι πίνακες απο το NTI, ενω χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές NTI, TradingEconomics, Cia Factbook, armscontrolwonk και άλλα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail