Συρία – Εξαλείφοντας τα απομεινάρια του Ντάες

Αναδημοσίευση από: infognomonpolitics.blogspot.gr

Moon of Alabama (ΗΠΑ)

Η τελευταία σύνοψη μας για τη κατάσταση στη Συρία είχε τίτλο Συρία - Μια νέα σύγκρουση εμφανίζεται στα ανατολικά της Συρίας. Ανέφερε:
Τα κρίσιμα κοιτάσματα πετρελαίου είναι βόρεια και ανατολικά της Mayadin. Το πετρελαϊκό κοίτασμα Omar στα ανατολικά είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη Συρία. Οι ΗΠΑ θέλουν αυτά υπό τον έλεγχό τους για να χρηματοδοτήσουν τους Κούρδους και Άραβες πληρεξούσιους μισθοφόρους τους στη βορειοανατολική Συρία. Η συριακή κυβέρνηση χρειάζεται το πετρέλαιο για την ανοικοδόμηση της χώρας. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να προσαρτήσουν την περιοχή, θα δούμε πιθανώς μια άμεση σύγκρουση μεταξύ εκείνων και των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας. Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία σε αυτή τη μάχη;

Χθες έγινε μια πρώτη σύγκρουση δυνάμεων. Οι συροκυβερνητικές και οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις (κόκκινο) διέσχισαν τον Ευφράτη στη Ντέιρ Εζ Ζορ για να αναγνωρίσουν την περιοχή για την επόμενη μεγάλη τους επιχείρηση. Μια διασταύρωση ισχύος προς τα βόρεια του Ευφράτη και ανατολικά της Ντέιρ Εζ Ζορ αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ο ρωσικός στρατός είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για την περιοχή επιχειρήσεων του. Παρόλα αυτά, οι πρώην ευθυγραμμισμένες με το Ντάες φυλετικές δυνάμεις, που τώρα πληρώνονται από τις ΗΠΑ με την ετικέτα SDF, προσπάθησαν να επεκτείνουν τις περιοχές τους στα βόρεια της Ντέιρ Εζ Ζορ (μπλε). Μια «προειδοποιητική βολή» προς αυτούς έγινε υπό μορφή μικρής αεροπορικής επιδρομής. Μερικοί "SDF" τραυματίστηκαν, οι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που τους συνοδεύαν και τους διέταξαν δεν υπέστησαν βλάβη.

Ο ρωσικός στρατός ρωτάει ποιες είναι πραγματικά αυτές οι δυνάμεις:
«Τις τελευταίες ημέρες, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, οι ρωσικές εγκαταστάσεις ελέγχου και αναγνώρισης δεν έχουν εντοπίσει ούτε μια μάχη των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) με ένοπλους αντιπροσώπους οποιασδήποτε« τρίτης δύναμης». Ως εκ τούτου, μόνο οι εκπρόσωποι του διεθνούς συνασπισμού μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο «τα μέλη της αντιπολίτευσης» ή «οι στρατιωτικοί σύμβουλοι του διεθνούς συνασπισμού» κατόρθωσαν να φτάσουν στις περιοχές που κρατούσε το IΚ στο ανατολικό τμήμα της Ντέιρ Εζ Ζορ χωρίς να χτυπήσουν ούτε ένα πυροβολισμό».
Στα νότια του ποταμού, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης ενίσχυσαν τις θέσεις τους γύρω από τα δύο τρίτα της πόλης Ντέιρ Εζ Ζορ που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχό τους. Για να αποφευχθούν άσκοπες απώλειες και ζημιές, ωθούν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) από τις κατοικημένες περιοχές, αντί να τους περικυκλώσουν και να τους πολιορκήσουν άμεσα. Θα είναι ευκολότερο να εξαλειφθούν στις πιο αγροτικές περιοχές που τους έχουν απομείνει. Η εκστρατεία νότια του Ευφράτη θα συνεχιστεί κατά μήκος του ποταμού προς τις περιοχές που κρατούνται από το ΙΚ στις δυτικές και ανατολικές περιοχές.

Μια δεύτερη ομάδα συριακών κυβερνητικών δυνάμεων έρχεται από το συνοριακό τρίγωνο Ιορδανίας-Ιράκ-Συρίας και προχωράει κατά μήκος των συροιρακινών συνόρων προς το al-Buqamal / Qaim στον Ευφράτη. Μια ιρακινή δύναμη επιπειρεί παράλληλα μαζί τους στην ιρακινή πλευρά των συνόρων.

Κατά τους επόμενους μήνες, τρεις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είναι πιθανό να συναντηθούν όπου ο Ευφράτης διασχίζει το Ιράκ. Μια ομάδα κινείται τώρα προς τα βόρεια κατά μήκος των συροιρακινών συνόρων, μια που έρχεται από τη Ντέιρ Εζ Ζορ στη νότια πλευρά του ποταμού και εκείνη που σύντομα θα εγκατασταθεί βόρεια του Ευφράτη για να προχωρήσει προς τα κοιτάσματα πετρελαίου πιο πέρα στα ανατολικά. Οι ιρακινές δυνάμεις αναμένεται να αντικατοπτρίζουν αυτές τις κινήσεις από την πλευρά τους των συνόρων. Στο τέλος των επιχειρήσεων, καμία περιοχή στη Συρία και το Ιράκ δεν θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ντάες. (Τα απομονωμένα τμήματα του Ντάες στα ανατολικά της Χομς καθώς και στο Ιράκ βρίσκονται υπό πολιορκία και σύντομα θα εκκαθαριστούν.)

Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για οποιαδήποτε επέμβαση των ΗΠΑ για την επίτευξη της ολικής ήττας του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν έχει περαιτέρω άλλο ενδιαφέρον για τη Συρία παρά μόνο την ήττα του Ντάες, άλλες δυνάμεις στην διοικητική δομή των ΗΠΑ έχουν πιθανώς διαφορετική γνώμη. Μπορούμε να περιμένουμε κάποιες επιχειρήσεις, από «ανεξάρτητες» πληρεξούσιες δυνάμεις υπό των ΗΠΑ ή από «τυχαίες» βομβιστικές επιθέσεις, να παρεμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της Συρίας και του Ιράκ.

Στα βορειοδυτικά της Συρίας, η αλ-Κάιντα εξακολουθεί να ελέγχει το κυβερνείο της Ιντλίμπ. Η Συρία, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επιβάλουν την ειρήνη δια της βίας. Κάθε χώρα θα πάρει τον έλεγχο μιας «ζώνης αποκλιμάκωσης» στο κυβερνείο της Ιντλίμπ. Η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν περιείχε όλες τις λεπτομέρειες. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια δύναμη και από ποια χώρα θα πάρει μέρος στην επιχείρηση και πώς θα γίνει ο συντονισμός της. Οι διαρροές διαφόρων χαρτών που περιγράφουν καθορισμένες περιοχές ελέγχου είναι τουρκικής προέλευσης και είναι απίθανο να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συμφωνημένες γραμμές.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 18.9.2017
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...