Όταν ιδιώτες και εργολάβοι είναι υπεύθυνοι για τη βαριά σου βιομηχανία, αύριο όταν χαριστεί η Ακρόπολη μην κλαις

Alexas_Fotos / pixabay.com
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ξεχάσαμε γρήγορα τις ιδιωτικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποήθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων, την απαίτηση για λογιστικό έλεγχο την οποία έκαψε ο Σύριζα μαζί με τόσα άλλα η μνήμη μας πάντα ήταν κοντή και ξαναγυρίσαμε στο βολικό εχθρό το δημόσιο.

Ας δουμε μια πτυχή της εισόδου ιδιωτών στο δημόσιο και μάλιστα στο χώρο της βαριάς μας βιομηχανίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το υπουργείο πολιτισμού πληρώνει μεσάζοντες εργολάβους για να προσλαμβάνουν αρχαιολόγους για τις ανασκαφές για να μην έχει το υπουργείο μόνιμο προσωπικό και οι υπάλληλοι τα ανάλογα δικαιώματα.

Προτεραιότητα δίνεται δηλαδή όχι στο έργο αλλα στα συμφέροντα του εργολάβου. Ο Πολιτισμός είναι η βαριά σου βιομηχανία που στη χάρισαν οι πρόγονοι σου χωρίς να έχεις κάνει τίποτα εσύ για να την αξίζεις. Το υπουρείο πολτισμού πρέπει να προσλαμβάνει όσους αρχαιολόγους χρειάζεται για να αναδυκνύεται αυτή ηκληρονομιά με βάση αξιολογικές διαδικασίες. Αρχαιολόγους που θα είναι υπεύθυνοι για ένα έργο από την αρχή ως το τέλος και να αναλαμβάνει την προώθηση του ώστε να προσελκύσει τουρίστες.

Ο τουρισμός που σχετίζεται με την πολτιστική μας κληρονομιά είναι τελείως αναξιοποίητος αλλά ποιος νοιάζεται για αυτό; Πρώτα απ'ολα η δημιουργία επισφαλών σκλάβων από το δημόσιο δε θα θα βελτιώσει σε τίποτα τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δεύτερον πρέπει να γίνει συνείδηση ότι άλλο οι μετακλητοί και άλλο οι υπάλληλοι σε τομείς βασικούς για την ανάπτυξη της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτκο τομέα όπως είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και τρίτον στόχος πρέπει να είναι ένα αποτελεσματικό κράτος που να έχει όσους υπαλλήλους χρειάζεται στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια, στη διαχείριση της πολιτιστικής του κληρονομιάς, που να θέτει κανόνες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κάτω τοκράτος σημαίνει ασυδοσία ολιγαρχών και όχι προστασία του μικροκαταστηματάρχη. Ή θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα αυτονόητα αλλιώς όλοι μαζί από τον πάτο δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε την Ακρόπολη να παραχωρείται σε ξένους. Δεν είναι μακριά η στιγμή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail