Παρακαλούν για επενδύσεις τους Έλληνες επιχειρηματίες τα Σκόπια

Αναδημοσίευση από: tribune.gr

Κάλεσμα για συνεργασίες και επενδύσεις απηύθυνε από τα Σκόπια στους Έλληνες επιχειρηματίες ο υπουργός Ρύθμισης και Βελτίωσης Επενδυτικού Κλίματος της ΠΓΔΜ, καθηγητής Ζόραν Σάπουριτς. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η χώρα του επεξεργάζεται την παροχή νέων επενδυτικών κινήτρων, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ήδη από το 2018 κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, με έμφαση στη στήριξη επενδυτικών εγχειρημάτων υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και επιχειρηματικών εγχειρημάτων, που αποδεδειγμένα δημιουργούν αυξημένο εισόδημα και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να έχει κάλλιστα εναλλακτικές θαλάσσιες οδεύσεις για τα προϊόντα της, π.χ. μέσω Δυρραχίου, αλλά «το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει για τη χώρα το πιο σημαντικό».

Κατά τον κ. Σάπουριτς, η ΠΓΔΜ είναι γενικότερα ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις, με στόχο όμως την παροχή ίσων ευκαιριών σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Επισήμανε, επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα τιμήσει όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, που είχε υπογράψει και συνάψει η προηγούμενη, στην οποία ωστόσο άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι το πραγματικό όφελος από τις επενδύσεις που προσήλκυσε στη χώρα είναι πιθανότατα περιορισμένο, καθώς εκτιμάται ότι δαπάνησε περί το 1/3 των εν λόγω ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει οδοιπορικά παρουσιάσεων (road shows), επιδοματικές πολιτικές και διαφημιστικές ενέργειες.

Από την πλευρά της, η υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδια για θέματα ξένων επενδύσεων, Ζόριτσα Αποστόλκα επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις, βασισμένο στη διαφάνεια και υποστηρικτικό προς τις επιχειρήσεις, στη βάση όμως των πραγματικών και μετρήσιμων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. Η ίδια έδωσε έμφαση στην ανάγκη για στενότερες σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της ΠΓΔΜ, επικαλούμενη μια παλιά παροιμία: «Όταν αγοράζεις σπίτι, πρώτα αγόρασε τους γείτονες, γιατί χωρίς γείτονες, είσαι μόνος».

Οι δηλώσεις των δύο αξιωματούχων έγιναν στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώνει στα Σκόπια το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την ειρήνη στην περιοχή, που στηρίζει το ίδιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και την Ένωση Επιμελητηρίων της ΠΓΔΜ (MCC).
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...