Ο «αργός θάνατος» του ΕΚΑΣ που αποτελούσε «πηγή» οξυγόνου για χιλιάδες συνταξιούχους

Αναδημοσίευση από: sofokleousin.gr
Το ΕΚΑΣ, το επίδομα που αποτελούσε «πηγή» οξυγόνου για χιλιάδες συνταξιούχους, βρίσκεται-βάσει των συμφωνηθέντων με τους Θεσμούς- στην διαδικασία της σταδιακής κατάργησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Μέχρι τότε, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα γίνουν μάρτυρες του «αργού θανάτου» του ΕΚΑΣ αλλά και παράλληλα θα αποτελέσουν «θύματα» των νέων περικοπών που θα λάβουν χώρα το 2018.

Το Νοέμβριο, το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να εκδώσει σχετική απόφαση για το ΕΚΑΣ, με την οποία θα μπαίνει «σφραγίδα» σε περικοπές ύψους 238 εκατομμυρίων και θα έχει ως συνέχεια οι δικαιούχοι να μειωθούν δραστικά, από τους 210.000 που είναι σήμερα, στους 70.000.

Το υπουργείο Εργασίας υποχρεούται, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έλαβε απέναντι στους δανειστές και περιλαμβάνονται στην πρόσφατη συμφωνία, να περικόψει άλλα 238 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΚΑΣ. Οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι θα επιτύχουν, την ομολογουμένως μεγάλη περικοπή με ένα μεικτό σύστημα, που εμπεριέχει νέα και πιο αυστηρά κριτήρια στην χορήγηση του ΕΚΑΣ, καθώς και μείωση των ποσών του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η Εφη Αχτσιόγλου και οι συνεργάτες της, προβλέπει την μείωση ως 20% των ορίων εισοδήματος, κάτι που σημαίνει πρακτικά το εξής: για να λάβει κάποιος το ΕΚΑΣ το 2018, το άθροισμα των συντάξεών του-κύρια και επικουρική-δεν θα πρέπει ξεπερνάει τα 531 ευρώ. Το «ταβάνι» με τα τωρινά δεδομένα, βρίσκεται στα 664 ευρώ.

Παράλληλα θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για περικοπή 238 εκατ.ευρώ και η νέα μείωση των ποσών του ΕΚΑΣ για το 2018. Από το «ψαλίδι» που έλαβε χώρα την τρέχουσα χρονιά και ήταν της τάξεως του 50%, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο ποσό που αποδίσει είναι 115 ευρώ το μήνα.

Την… κατιούσα παίρνουν και τα ποσά που σχετίζονται με τα αντισταθμιστικά μέτρα και λειτουργούν ως «αντίβαρο» στην σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Βάσει των δεσμεύσεων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τα ποσά θα διατεθούν στους συνταξιούχους που θα μείνουν χωρίς ΕΚΑΣ το 2018, θα είναι αισθητά μειωμένα. Συγκεκριμένα θα αποδοθούν 17 εκατ. ευρώ, έναντι 33 εκατ. ευρώ που ήταν για το 2016.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...