Τα όπλα μαζικής καταστροφής ως ασύμμετρη απειλή

Αναδημοσίευση από: thinknews.gr

Ευθύμιος Λάζος

Για τις ΗΠΑ, αλλά και για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, προστασία και ασφάλεια σημαίνει κατά βάση προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις με εκρηκτικά κατά πολιτών σε πολυσύχναστα αστικά μέρη. Πολλοί όμως, αναλυτές και αξιωματούχοι, φοβούνται ότι μια τρομοκρατική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα είναι πιθανή στο μέλλον. Για το λόγο αυτό έχουν ενισχύσει δραματικά το επίπεδο προστασίας. Για παράδειγμα, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εφαρμόσει ένα κατεπείγον και ευρύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού του προσωπικού, κυρίως στο εξωτερικό. Επιπλέον, εντός της αμερικανικής επικράτειας, εδώ και 15 περίπου χρόνια οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μέτρα και διαδικασίες προστασίας του γενικού πληθυσμού από χημικές και βιολογικές απειλές.

Οι απειλές μαζικής καταστροφής αντιμετωπίζονται με τρείς τρόπους: Την αποφυγή της μόλυνσης μέσω αναγνώρισης, ανίχνευσης και προειδοποίησης για την επερχόμενη απειλή, την ατομική και συλλογική προστασία μέσω της ιατρικής επιστήμης και την αποκατάσταση της ατομικής και της δημόσιας υγείας εάν και εφόσον υπάρξει πλήγμα. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη δυνατή προστασία είναι η έγκαιρη προειδοποίηση. Σύμφωνα με κύκλους του αμερικανικού πενταγώνου, οι φορητοί αισθητήρες ανίχνευσης επικίνδυνων ουσιών είναι πιο αποτελεσματικοί εάν συνδεθούν σ’ ένα κεντρικό και ολοκληρωμένο δίκτυο διοίκησης και ελέγχου, ικανό να αναλύσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών, σε ποιο σημείο, σε τι πυκνότητα και σε τι ποσότητα (σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του Αμερικανικού Στρατού ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να επιχειρεί σε περιβάλλον μολυσμένο με δέκα γραμμάρια επικίνδυνης ουσίας ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα).

Σε επίπεδο ατομικής και συλλογικής προστασίας οι στολές παραμένουν η καλύτερη επιλογή, αν και ορισμένοι τύποι δυσκολεύουν σημαντικά την ευκινησία των στρατιωτών. Αυτό το μειονέκτημα έχει αντιμετωπιστεί ήδη με την ανάπτυξη και τη σταδιακή ένταξη σε υπηρεσία νέων πιο εργονομικών στολών ή άλλων μεθόδων προστασίας όπως είναι οι κρέμες προστασίας των ακάλυπτων μερών του σώματος ή τα χάπια άμεσης δράσης. Στο ζήτημα των στολών προστασίας, θα πρέπει να πούμε ότι ο Αμερικανικός Στρατός έχει υιοθετήσει την πρακτική της εξωτερικής εφαρμογής, δηλαδή της προσαρμογής της στολής προστασίας πάνω από την εξάρτυση μάχης, ενώ άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, έχουν υιοθετήσει την πρακτική της εσωτερικής εφαρμογής.

Η εξέλιξη της διεθνούς τρομοκρατίας στον 21ο αιώνα μπορεί να συνδεθεί με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και ειδικότερα με τη χρήση χημικών και βιολογικών ουσιών κατά μεγάλων αστικών κέντρων με στόχο την πρόκληση των μεγαλύτερων δυνατών απωλειών. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η πραγματοποίηση μιας ευρείας κλίμακας εκστρατείας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και των χωρών που την υποθάλπουν (Αφγανιστάν το 2001, Ιράκ το 2003), ενώ σε επίπεδο διεθνών σχέσεων η διεθνής κοινότητα κινήθηκε στους εξής άξονες: (α) Οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου συμφώνησαν σε μια νέα θεωρία μη-χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά ενίσχυσης της αποτρεπτικής τους ισχύος (β) Στο πλαίσιο του ΟΗΕ προωθήθηκε ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών στην Ασία, ιδιαίτερα στο Ιράν, αλλά και στο Πακιστάν και την Ινδία (γ) Το ΝΑΤΟ υιοθέτησε μια νέα επιχειρησιακή τακτική κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός δικτύου αντιπυραυλικής άμυνας (δ) Η Κίνα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό καθεστώς ελέγχου εξαγωγής πυραυλικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ φαίνεται ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο κόσμος σήμερα είναι ποιο ασταθείς σε σχέση με το 2001: Το Αφγανιστάν παραμένει ασταθές, στη Μέση Ανατολή σχεδόν όλοι πολεμούν όλους, η Λιβύη είναι σε αστάθεια, η Συρία είναι πεδίο έντονων εμφύλιων διενέξεων, το Ισλαμικό Κράτος αντιστέκεται σε Ιράκ και Συρία, η Βόρειος Κορέα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στη Νοτιοανατολική Ασία δοκιμάζονταν την υπομονή των ΗΠΑ, οι Κούρδοι συνεχίζουν να επιδιώκουν δυναμικά τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους προξενώντας μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία φοβάται ότι η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Βόρειο Ιράκ και τη Βορειοανατολική Συρία θα αναζωπυρώσει την κουρδική δράση στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αστάθειας, έρχονται δύο κράτη της Ασίας, το Ιράν και η Βόρειος Κορέα να εκφράσουν την πρόθεση τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια (Ιράν) ή να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα (Βόρειος Κορέα). Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Ισραηλινούς. Η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα σε κράτη τα οποία υποθάλπουν την τρομοκρατία, είναι ένα παρά πολύ σοβαρό θέμα παγκόσμιας ασφάλειας. Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι όποιο κράτος διαθέτει βαλλιστικά βλήματα και την κατάλληλη τεχνολογία μπορεί, σε διάστημα πέντε ετών, να αναπτύξει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Για κράτη όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, το πυρηνικό οπλοστάσιο σημαίνει διεθνές κύρος, αλλά και ένα δυνατό διπλωματικό εργαλείο.

Παράλληλα με τη διπλωματική και στρατιωτική δράση, οι ΗΠΑ, εδώ και 15-20 χρόνια προσπαθούν να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι η αυξανόμενη πυραυλική απειλή δημιουργεί την ανάγκη ανάπτυξης μιας ικανής αντιπυραυλικής ασπίδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επιθυμούσαν την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος ήταν ο οικονομικός. Σήμερα ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς η διαδικασία ενοποίησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας έχει δημιουργήσει εταιρίες ικανές να ανταποκριθούν σε τέτοια προγράμματα, τα οποία έχουν υψηλό τεχνολογικό ρίσκο, αλλά και μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις. Βέβαια, μένει να καμφθεί και η έντονη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία θεωρεί ότι το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας στρέφεται πρωτίστως κατά της ίδιας.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...