Γάλα φυτικής προέλευσης: Το βασικό του μειονέκτημα

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη από την οποία ταλαιπωρούνται πολλοί άνθρωποι.

Η αντικατάσταση ωστόσο του αγελαδινού -ή κατσικίσιου- γάλακτος με άλλα είδη (π.χ. γάλα αμυγδάλου) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βασικών βιταμινών όπως η B12 και η D, αλλά και ασβεστίου.

Η άνοδος των φυτικών εκδοχών γάλακτος (βρόμης, αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού κλπ.), αυξήθηκαν κατά 155% μεταξύ 2011 και 2013, σύμφωνα με σχετική έρευνα παγκόσμιας εμβέλειας.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη, μία κατάσταση όπου οι άνθρωποι έχουν έλλειψη της λακτάσης, ενός ενζύμου που τους επιτρέπει να χωνέψουν τη λακτόζη, το σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, περίπου 5% των Βρετανών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού όμως, παρουσιάζει ευαισθησία στη λακτόζη.

Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο γεννιέται χωρίς το ένζυμο λακτάση, γεγονός που το καθιστά ανίκανο να διασπάσει τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το φούσκωμα, ο μετεωρισμός, οι διάρροιες και οι κράμπες στο στομάχι.
yogurt 2
Ο κίνδυνος

Η εξαίρεση όμως των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή ειδικών θρεπτικών ουσιών.

Η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12 είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και τη διατήρηση υγιών των νεύρων και των αιμοπεταλίων.

Γι' αυτό και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση, η οστεοπενία και η ραχίτιδα.

Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις σε προϊόντα φυτικής μεν προέλευσης αλλά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Για παράδειγμα, υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι το ασβέστιο υπάρχει μόνο στο αγελαδινό γάλα, το μπρόκολο όμως αποτελεί εξίσου καλή πηγή ασβεστίου.

Το θετικό της κατανάλωσης γάλακτος μη ζωικής προέλευσης είναι η χαμηλή του περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Σε κάθε περίπτωση, αν ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, συμβουλευτείτε ειδικό.

Πηγή: express.co.uk
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail