Θέλετε «κοφτερό» μυαλό μέχρι τα γεράματα; Ακολουθήστε τις 7 συμβουλές των ειδικών

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή διατηρεί το σώμα υγιές και δυνατό, όμως οι συνήθειες αυτές έχουν σημαντικά οφέλη και για τον εγκέφαλο.

Με απώτερο στόχο τη διατήρηση των νοητικών ικανοτήτων μέχρι τα βαθιά γεράματα, συμβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό προτείνει μια σειρά από απλά βήματα που όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stroke, η βελτίωση της υγείας μέσα από αυτά τα 7 βήματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας λόγω εγκεφαλικού, αγγειακών διαταραχών και Αλτσχάιμερ.

Τα 7 βήματα καταρτίστηκαν αρχικά από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας με σκοπό την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας, φαίνεται όμως ότι βρίσκουν εφαρμογή και για την εγκεφαλική υγεία. Τόσο η καρδιά όσο και ο εγκέφαλος χρειάζονται επαρκή αιμάτωση για να λειτουργήσουν σωστά, όμως με την πάροδο των χρόνων πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν στένωση ή απόφραξη στα αιμοφόρα αγγεία τους, διαδικασία γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση αποτελεί συχνή αιτία των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Τα ερευνητικά στοιχεία που αναλύθηκαν στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης δείχνουν με σαφήνεια ότι οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν την αθηροσκλήρωση συμβάλλουν σημαντικά και στη νοητική κατάπτωση και το Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία» αναφέρει ο νευρολόγος Φίλιπ Γκόρελικ, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής. «Ακολουθώντας τα 7 απλά βήματα (Life's Simple 7) μπορούμε να προλάβουμε όχι μόνο το έμφραγμα και το εγκεφαλικό αλλά και τη νοητική κατάπτωση» προσθέτει ο ειδικός.

Life's Simple 7 – 7 απλοί στόχοι που όλοι μπορούμε να πετύχουμε

1. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (κάτω από 120/80)

2. Έλεγχος του σακχάρου (σάκχαρο νηστείας κάτω από 100 mg/dl)

3. Έλεγχος της χοληστερόλης (ολική κάτω από 200 mg/dl)

4. Καλή φυσική κατάσταση (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης

σωματικής άσκησης την εβδομάδα)

5. Σωστή διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο και ψάρι χωρίς την πέτσα τους και μικρές μόνο ποσότητες από κόκκινο κρέας, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη)

6. Φυσιολογικό σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος που δεν υπερβαίνει το 25)

7. Αποχή από το κάπνισμα

Με τα παραπάνω βήματα μπορούμε να διατηρήσουμε την εγκεφαλική μας υγεία στην τρίτη ηλικία, η οποία ορίζεται ως η διατήρηση της ικανότητας εστίασης της προσοχής, αναγνώρισης ερεθισμάτων και πληροφοριών μέσω των αισθήσεων, μάθησης και απομνημόνευσης, επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων, της καλής κινητικότητας και της συναισθηματικής ρύθμισης. Η νοητική αποδυνάμωση περιλαμβάνει διαταραχή σε μία ή και περισσότερες από αυτές τις παραμέτρους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail