Τι σηματοδοτεί η 6η πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου από τη Βόρειο Κορέα – Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr
 
Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική χερσόνησο η Βόρειος Κορέα με την δοκιμή νέας βόμβας υδρογόνου 
 
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ξημερώματα ώρα Ελλάδος 3 Σεπτεμβρίου 2017.... δοκιμή – η 6η στην σειρά – κάνοντας χρήση βόμβας υδρογόνου (θερμοπυρηνικό όπλο που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου) προκαλώντας εκ νέου παγκόσμια ανησυχία. 
 
Η ένταση στην Βόρειο Κορέα κλιμακώνεται επικίνδυνα και ραγδαία.
 
Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε μια «προηγμένη βόμβα υδρογόνου», επιβεβαιώνοντας ότι η Βόρειος Κορέα προετοιμάζεται για κλιμάκωση καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει επικίνδυνα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και βομβών υδρογόνου. 

Με βάση τις ανακοινώσεις της Βορείου Κορέας "δοκίμασε ένα πολυλειτουργικό θερμοπυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική δύναμη που μπορεί να εκραγεί ακόμη και σε μεγάλα ύψη"

Η νέα δοκιμή είναι η 6η πυρηνική απόπειρα της Βόρειας Κορέας, η οποία θα αναγκάσει το Trump τον πρόεδρο των ΗΠΑ να παρέμβει, καθώς έχει προειδοποιήσει ότι ποτέ δεν θα επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να γίνει πυρηνική δύναμη»

Το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου 2017 η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε δοκιμή με βόμβα υδρογόνου ικανή να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Η Αμερικανική εταιρία Γεωλογικών Ερευνών ανέφερε ότι είχε καταγράψει σεισμό 6,3 τον οποίο περιέγραψε ως «πιθανή έκρηξη» στη βορειοανατολική Βόρειο Κορέα - κοντά στο χώρο των πυρηνικών δοκιμών της χώρας - σε βάθος λιγότερο από χιλιόμετρο. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσαν ότι η Βόρειος Κορέα διεξάγει την 6η πυρηνική δοκιμή, μετά από τεχνητό σεισμό που εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή όπου η Βόρειος Κορέα διεξάγει πυρηνικές δοκιμές σε βάθος μηδέν χιλιομέτρων. 

Επιπλέον, η Κορεατική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι είχε εντοπίσει έναν σεισμό αναθεωρημένου μεγέθους 5,7,  στην ίδια περιοχή της Βόρειας Κορέας, σε αυτό που περιέγραψε ως πιθανό να είναι ένας "κατασκευασμένος" σεισμός.

Επειδή οι σεισμοί μετρούνται σε αλγοριθμική κλίμακα, ο σεισμός μεγέθους 6,3 είναι 10 φορές πιο ισχυρός από αυτόν που πυροδότησε η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας το Σεπτέμβριο του 2016, η οποία προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,3, σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρία Γεωλογικών Ερευνών.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο Kim Jong-un ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας διέταξε τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ICBM βαλλιστικό πύραυλο και η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου στέφθηκε με επιτυχία.

Ο Troy Stangarone, ανώτερος διευθυντής του Κορεατικού Οικονομικού Ινστιτούτου, δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν ότι "η δοκιμή αυτή ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Βόρεια Κορέα με πολύ πιο ισχυρή έκρηξη από τις προηγούμενες δοκιμές. 

Σε συνδυασμό με τις δοκιμές ICBM και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις που έκαναν πρόσφατα οι Βορειοκορεάτες, η δοκιμή αυτή αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής  κλιμάκωσης".

Ο Cheong Seong-chang, αναλυτής του Ινστιτούτου Sejong, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της για να αυξήσει την πίεση στην Κίνα να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα. 

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου θα μπορούσε να πλήξει άμεσα το καθεστώς του Kim.

Trump: Οι πράξεις της Βορείου Κορέας είναι πολύ εχθρικές για τις ΗΠΑ

Μετά από τις άμεσες παρεμβάσεις των ηγετών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στην ν.εα πρόκληση της Βορείου Κορέας, ο Πρόεδρος D. Trump, τόνισε ότι η «συζήτηση για την κατευνασμό της Νότιας Κορέας δεν θα λειτουργήσει» και ότι ο Kim Jong Un και η κυβέρνησή του «κατανοούν μόνο ένα πράγμα! και πρόσθεσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια στιγμή αμηχανίας ... για την Κίνα.
Σε Twitter ο Trump τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα διενήργησε μια σημαντική πυρηνική δοκιμή. 

Τα λόγια και οι πράξεις τους εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες .....
Η Νότια Κορέα είναι ένα παρωχημένο έθνος που έχει γίνει μια μεγάλη απειλή και προκαλεί αμηχανία στην Κίνα, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά με λίγη επιτυχία.
 
Πάντως το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή με βόμβα υδρογόνου  "χωρίς να ληφθούν υπόψη οι γενικές αντιρρήσεις της διεθνούς κοινότητας".
 
Προσθέτει ότι "καταδικάζει σθεναρά" την νέα δοκιμή και ότι η Κίνα θα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με το Συμβούλιο του ΟΗΕ ώστε να επιβάλει ακόμη πιο περιοριστικές κυρώσεις.
 
Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την πλήρη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα προωθήσει ανεπιφύλακτα την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και θα διατηρήσει ανεπιφύλακτα την ειρήνη και τη σταθερότητα της χερσονήσου", ανέφερε.

Η νέα προκλητική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου, θα αποτελέσει την πιο αξιόλογη δοκιμασία της διπλωματικής αποφασιστικότητας του Trump έναντι της Βόρειας Κορέας.

Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η νέα δοκιμή με βόμβα υδρογόνου ενισχύει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης κατά της Βορείου Κορέας, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές αρχές της Νοτίου Κορέας είχαν εκτιμήσει ότι η Βόρειος Κορέα θα πραγματοποιήσει νέα πυρηνική δοκιμή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία  ώστε να απαντήσουν στις ακρότητες των επικίνδυνων δοκιμών της Βορείου Κορέας. 

Σύμφωνα με το WSJ, η δοκιμή της Βόρειας Κορέας το Σεπτέμβριο του 2016 είχε πιθανή απόδοση περίπου 10 kilotons, μεγαλύτερης ισχύος από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες 4 δοκιμές είχε πραγματοποιήσει η Βόρειος Κορέα, αλλά πιθανότατα μικρότερη από τη βόμβα υδρογόνου που η Πιονγιάνγκ (πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας) ισχυρίστηκε ότι πυροδότησε. 

Σε αυτήν την περίπτωση, η έκρηξη μεγέθους-6,3 θα σήμαινε πιθανώς εκρηκτική ισχύ περίπου 1 μεγατόνο, σύμφωνα με τον Jeffrey Lewis, διευθυντή του προγράμματος μη διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας Ανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Middlebury.

Ο Bong Young-shik, αρμόδιος για τη Βόρεια Κορέα στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ, δήλωσε ότι το καθεστώς της Βορείου Κορέας πιστεύει τώρα ότι η ρητορική του Λευκού Οίκου είναι ρηχή αναφέρουν οι FT. 

O Trump o αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο διάλογος δεν είναι «η απάντηση» στη βόρειο κορεατική απειλή

 "Ο Kim Jong Un αντιλαμβάνεται τώρα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει περαιτέρω σε στρατηγικές μέγιστης πίεσης", δήλωσε.

"Κατανοεί ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει ρεαλιστικά στρατιωτική επιλογή.

Η μόνη επιλογή είναι η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνικό κράτος και να ελπίζει ότι θα τη διατηρήσει σε ένα καθεστώς όπως την Σοβιετική Ένωση ".

Η νέα πυρηνική δοκιμή μπορεί επίσης να οδηγήσει στα όρια την υπομονή της Κίνας με τον απείθαρχο σύμμαχό της. 

Ο πρόεδρος της Κίνας  Xi Jinping στην σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS τόνισε ότι η ομάδα «έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την παγκόσμια ειρήνη και να συμβάλει στη διεθνή τάξη ασφαλείας».

Είχε προειδοποιήσει ο Putin 

Το εντυπωσιακό είναι ότι στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 ο Ρώσος Πρόεδρος Vl. Putin είχε προειδοποιήσει την Βόρεια Κορέα "ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης", ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un κάνει ότι είναι δυνατόν για κλιμακωθεί η ένταση και η σύγκρουση. 

Οι Βορειοκορεάτες κατέφεραν να αναπτύξουν μια βόμβα υδρογόνου που κάθε φορά αυξάνεται η ισχύς της. 

Τα μέσα ενημέρωσης της Νορείου Κορέας παρουσίασαν οισμένες φωτογραφίες ότι ο Kim επιθεωρεί μια θερμοπυρηνική κεφαλή η οποία φορτώνεται σε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραύλλιο, το οποίο το Βορειοκορεατικό κρατικό μέσο ενημέρωσης το KCNA χαρακτήρισε ως "μεγάλη καταστροφική δύναμη". 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ειδικοί ανησυχούν ότι μια επίθεση με αυτό το είδος όπλου δηλαδή με βόμβα υδρογόνου θα μπορούσε να εξαλείψει τα ηλεκτρικά δίκτυα στις ΗΠΑ
Το Reuters εξηγεί ότι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου ρυθμίζεται σε εκατοντάδες κιλοτόνους και μπορεί να πυροδοτηθεί σε μεγάλα υψόμετρα. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους ICBM ικανούς να φθάσουν στην ηπειρωτική Αμερική και μετά από ένα διάλειμμα ενός μήνα, ο Kim επανέλαβε πρόσφατα τις προκλητικές δοκιμές με την εκτόξευση τριών πυραύλων μικρής εμβέλειας στη θάλασσα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια τη Δευτέρα 28 Αυγούστου με μια πρωτοφανή ενέργεθα, εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την βόρειο Ιαπωνία και το νησί Χοκάιντο.

Πάντως είτε πρόκειται για μια ισχυρή βόμβα υδρογόνου, είτε όχι, οι ειδικοί αναλυτές του καθεστώτος Κιμ προειδοποιούν ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην χερσόνησο της Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα το 2016 διεξήγαγε την τέταρτη και την πέμπτη πυρηνική δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι η τέταρτη τον Ιανουάριο του 2016 ήταν μια επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, τον Σεπτέμβριο του 2016, υπήρξε ακόμη μια δοπκιμή και στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017 πραγματοποιήθηκε η 6η δοκιμή βόμβας υδρογόνου.View image on Twitter

View image on Twitter

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου;

Η Βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου. Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.

Η υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '50 και από τις δύο πλευρές του τότε Ψυχρού πολέμου, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη.
Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.
 
Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου ( 1 2 H {\displaystyle _{1}^{2}\!H} {\displaystyle _{1}^{2}\!H}) και τριτίου ( 1 3 H {\displaystyle _{1}^{3}\!H} {\displaystyle _{1}^{3}\!H}), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου. 

Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου. 

Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.

Η καταστροφική της ισχύς μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες. 

Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων.

Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ.
Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος.
 
Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νόβαγια Ζεμλιά του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου 1961.

Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους ΤΝΤ.
Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος. 

Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία. 

Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους.

Στις 24 Αυγούστου του 1968, πραγματοποιήθηκε στην ατόλη της Φανγκατάουφα, στο σύμπλεγμα της Μουρουρόα στον νότιο Ειρηνικό, η πρώτη ατμοσφαιρική δοκιμή της γαλλικής βόμβας υδρογόνου, σηματοδοτώντας την είσοδο της Γαλλίας στην ομάδα των πέντε πυρηνικών δυνάμεων.
Η βόμβα, η οποία εξερράγη αναρτημένη σε αερόστατο σε ύψος 600 μέτρων από την ατόλη, είχε διαστάσεις αυτοκινήτου και ως εκ τούτου ήταν δύσχρηστη σαν όπλο.

Άνοιξε όμως το δρόμο για την κατασκευή των πυρηνικών κεφαλών που θα εξόπλιζαν τους γαλλικούς πυρηνικούς πυραύλους. 

Στις διαμαρτυρίες των κρατών της περιοχής γι' αυτήν την "μεγαλειώδη επιστημονική, τεχνική και βιομηχανική επιτυχία", όπως τη χαρακτήρισε ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ, το Παρίσι απάντησε ότι τα φαινόμενα απατούν και ότι μόλις τρεις ώρες μετά το ολοκαύτωμα ήταν απόλυτα ασφαλής η επίσκεψη στην ατόλη.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή βόμβας υδρογόνου έγινε από τη Βόρειο Κορέα και μάλιστα η τελευταία ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου 2017.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...