Δύο λόγοι γιατί είναι αδύνατη η έξοδος απ’ τα Μνημόνια το 2018


Αναδημοσίευση από: analitis.gr

Του Πάνου Παναγιώτου

Ο Πρωθυπουργός προβλέπει και υπόσχεται μία «καθαρή» έξοδο απ’ τα Μνημόνια. Αυτό από μόνο του έχει πολύ λίγη σημασία καθώς έχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ που είχε ποτέ επικεφαλής κυβέρνησης σε επιτυχία προβλέψεων και τήρηση υποσχέσεων.

Αυτό που, όντως, έχει σημασία είναι τα πραγματικά στοιχεία και οι απτές αποδείξεις για το αν υπάρχει η προοπτική ή έστω η πιθανότητα εξόδου απ’ τα Μνημόνια το 2018.

Η σύντομη απάντηση είναι «όχι». Οι βασικοί λόγοι είναι δύο.

1) Η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι χειρότερη από αυτήν που προβάλεται από την κυβέρνηση. Αυτό είναι γνωστό στους δανειστές αλλά μέχρι την ολοκλήρωση, πρόσφατα, των γαλλικών και τώρα των γερμανικών εκλογών κρατούν χαμηλούς τόνους. Μετά τις γερμανικές εκλογές το ΔΝΤ, με τις ευλογίες της Γερμανίας, θα αρχίσει να πιέζει πολύ εντονότερα για μία ουσιαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα και τότε θέματα όπως για παράδειγμα η αμφισβήτιση των πλεονασμάτων θα βρουν τη θέση τους στην κανονική ατζέντα.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ωραιοποιημένης εικόνας της οικονομίας είναι πως μόλις χρησιμοποιηθούν τα πραγματικά νούμερα γίνεται φανερό ότι δε μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στα πλεονάσματα, ούτε στα κόκκινα δάνεια, ούτε στις μεταρρυθμίσεις, ούτε στα έσοδα απ’ τους φόρους κλπ.

2) Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για να βγει η Ελλάδα απ’ τα μνημόνια το 2018 χρειάζεται η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο να έχει καταφέρει η ίδια να δανείζεται απ’ τις αγορές μέχρι τότε αλλά και να έχει εξασφαλίσει το οικονομικό περιβάλλον ώστε να είναι απρόσκοπτος ο δανεισμός από εκεί και πέρα για .. πάντα. Όμως η Ελλάδα έχει μακράν τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη ενώ ταυτόχρονα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, συνδυασμός που από μόνος του είναι εκρηκτικός.

Το επιτόκιο δανεισμού του 10ετούς ομολόγου είναι οριακά υψηλότερο (5,62%) από το χαμηλό του 2014 (5.57%) ενώ τα σπρεντ παραμένουν πολύ υψηλότερα απ’ ότι το 2014, αφού στο μεσοδιάστημα τα επιτόκια όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τα επιτόκια αυτά αναμένεται να αυξηθούν από την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και την αρχή πώλησης κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα επηρεάσει αυξητικά και τα ελληνικά επιτόκια, με τις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να είναι πιθανότερο να επιστρέψουν πάνω από το 6% μέχρι το τέλος του τρίτου Μνημονίου το 2018 από το να πέσουν κάτω από το 5%.

Οι παραπάνω λόγοι είναι μερικοί απ’ τους οποίους η πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας είναι χαμηλότερη σήμερα απ’ ότι το 2014, παρά το γεγονός πως μεσολάβησε ένα Μνημόνιο Μαμούθ, απ’ το οποίο, μάλιστα, έχουν περισσέψει και χρήματα.

Και είναι αυτά, ακριβώς, τα χρήματα που κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθούν για το Μνημόνιο τέσσερα, που όπως και αν ονομαστεί, θα συνοδευτεί από νέα σκληρά μέτρα.

φωτο από: http://pelop.gr/?page=article&DocID=396674
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...