Η Πολωνία μας δείχνει το δρόμο - Βάζει μπροστά τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία για το Β' ΠΠ

φωτο από pressmix.eu
Freepen.gr - Η Πολωνία ανοίγει και μας δείχνει το δρόμο καθώς η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να διεκδικήσει από τη Γερμανία αποζημιώσεις για το Β' ΠΠ.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, Αρκάντιους Μούλαρτσικ δήλωσε κατά την εκδήλωση μνήμης για την εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944 στο πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Pap πως η πολωνική βουλή ολοκληρώνει μέσα στο πρώτο 10ημερο του Αυγούστου τη νομική ανάλυση των συγκεκριμένων διεκδικήσεων κάνοντας λόγο για «ηθικό καθήκον». 

Έτερος κυβερνητικός βουλευτής, ο Ρίτσαρντ Τσαρνέκι, δήλωσε ότι «αν οι Εβραίοι έλαβαν αποζημίωση- και ορθώς έλαβαν- για απώλεια περιουσίας, γιατί να μη διεκδικήσουμε και εμείς;». 

Το παλιό κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας είχε παραιτήθηκε των αποζημιώσεων από τη Γερμανία το 1953, ωστόσο ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Αντόνι Μακίρεβιτς, χαρακτήρισε τη δέσμευση αυτή ως κενή καθώς η τότε πολωνική κυβέρνηση ήταν μαριονέτα της ΕΣΣΔ.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έκανε λόγο για «μια ιστορική αντεπίθεση». 

Η Πολωνία, που τόσα έχει περάσει ανά τους αιώνες από διάφορους κατακτητές, έχοντας βρει το δρόμο της μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και με το δικό της νόμισμα (που σημαίνει ανεξαρτησία) μας δείχνει το δρόμο θυμίζοντάς μας ότι δεν μπορούμε πάντα να περιοριζόμαστε σε λεκτικές διεκδικήσεις.

Να θυμίσουμε ότι και η Σερβία ετοιμάζει σειρά διεκδίκησης αποζημιώσεων από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς του 1999.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail