Ο αναγκαστικός μονόδρομος του Ερντογάν για να γλυτώσει το Κουρδιστάν - Γιατί η Μόσχα θέλει τους Κούρδους στις συνομιλίες

Του Στρατή Μαζίδη

Την στιγμή κατά την οποία έχει φουντώσει η φιλολογία περί ανεξαρτήτου Κουρδιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει να συμπιέζεται ακόμη περισσότερο γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τσιμεντένια τοίχη που στήνει στη μεθόριο, δύσκολα θα διαφυλάξουν τα σύνορά του τα ερχόμενα χρόνια.

Ο σουλτάνος διαπιστώνει πως όχι μόνο δεν επεκτείνεται εδαφικά μετά από 6  1/2 χρόνια πολέμου αλλά κινδυνεύει με διαμελισμό.

Ο μόνος τρόπος να ανακόψει τα σχέδια των Κούρδων και των ΗΠΑ, τουλάχιστον στη Συρία διότι στο Ιράκ λίγα μπορεί να κάνει, είναι ένας. 

Να παραδώσει το Ιντλίμπ αλλά και τη ζώνη της Ασπίδας του Ευφράτη "Τζαραμπλούς - Αζάζ - Αλ Μπαμπ" στη Δαμασκό, στην οποία άλλωστε και ανήκουν. Κανείς δε θα μπορεί να αξιώσει από τη Συρία να παραδώσει εδάφη στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι άλλωστε πρόσφατα διεμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση, ίσως όχι τόσο γιατί δεν το θέλουν αλλά διότι δεν επιθυμούν να βρεθούν σε μια επόμενη φάση του πολέμου απέναντι σε Τουρκία, Συρία, Ιράν και ενδεχομένως Ιράκ.

Επιπλέον στη βορειοανατολική Συρία στα ελεγχόμενα εδάφη από τους Κούρδους, υπάρχουν δύο κυβερνητικοί θύλακες στη Χάσακα και το Καμισλί. Επιπρόσθετα οι SDF δύσκολα θα κρατήσουν την αραβική πόλη της Ράκκα, όπου εκεί απλά εκτελούν το θέλημα των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στη Συρία ξεκαθαρίζει. Η Δαμασκός καθαρίζει την ISIS και ασφαλίζει την αποτροπή του διαμελισμού.

Το κουρδικό αποτελεί ένα ζήτημα. Εδώ όμως ίσως κρατά το κλειδί η Μόσχα. Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Κούρδοι αποτελούν αυτήν την στιγμή το βραχίονα των ΗΠΑ στη Συρία. Ο λόγος που τους επιθυμούν στις συνομιλίες ως αντιπολίτευση είναι μάλλον ακριβώς αυτός, να πολιτικοποιήσουν το ρόλο τους και όχι να συνδράμουν στην εθνικοποίησή τους. 

Έχει μεγάλη διαφορά η συμμετοχή των Κούρδων στις συνομιλίες ως αντιπολίτευση. 

Συμπερασματικά ο Ερντογάν δεν μπορεί να πράξει πολλά. Πλέον είναι δέσμιος της τύχης και της συγκυρίας. Το μόνο που μπορεί να πράξει είναι να ξεκουμπιστεί από τη Συρία παραχωρώντας τις κατεχόμενες περιοχές στη Δαμασκό. Το συμφέρον του είναι η ενίσχυση της Συρίας. Βέβαια θα πρέπει μετά να εξηγήσει στην τουρκική κοινή γνώμη γιατί έκανε ό,τι μπορούσε και δεν μπορούσε για να διαλύσει τη γειτονική του χώρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail