Η Ελλάδα καίγεται απ' άκρη σ' άκρη και ο κύριος Αυγολέμονος πανηγυρίζει

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ο Αύγουστος είναι νεκρός μήνας συνήθως για τις ειδήσεις.
Με μια εξαίρεση φέτος. Η Ελλάδα καίγεται απ΄ άκρη σ΄ ακρη. Και όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά και πιο πριν. Στις 6 του Ιουλίου για παράδειγμα, 62 φωτιές άναψαν σε όλη τη χώρα μέσα σε ενα μόνο 24ωρο.

Φωτιές στη Μεσσηνία, φωτιές στη Μυτιλήνη (και στη Λέσβο Αλέξη αν διαβάζεις το άρθρο),Αμαλιάδα, Κάρυστο, Λαγονήσι, Κέρκυρα, Ζάκυνθο,Ιωαννινα και αλλού. Κάηκαν οι Σπέτσες και η φωτιά σταμάτησε όταν έκαψε ακόμα και τις ξαπλώστρες στην παραλία,καίγονται τα Κύθηρα για 3η μέρα τώρα και η φωτιά έχει κάψει 20.000 σχεδόν στρέμματα, καταστρέφοντας ουσιαστικά όχι μόνο τις περιουσίες των κατοίκων αλλά και τον τουρισμό της χρονιάς στο νησί.

Τι υπάρχει πέρα απο τα γερασμένα πυροσβεστικά οχήματα;

4 από συνολικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση ετοιμοπόλεμα απο τα μέσα Ιουλίου. Έχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού.

4 Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια και δεν αντικαταστάθηκαν

9 από συνολικά 13 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 θα ήταν διαθέσιμα στην καλύτερη περίπτωση φέτος. Δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού που συμπληρώνουν 40 χρόνια επιχειρήσεων και θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.

19 αεροσκάφη PZL (Pezetel), τριακονταετίας τα περισσότερα, που βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 21. Ελαφρά ψεκαστικά αεροσκάφη με δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).

3 Σινούκ του Στρατού

2 ιδιόκτητα Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου τα οποία τον Ιούλιο θα έμπαιναν στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις και δεν γνωρίζουμε αν βγήκαν.

3 ελικόπτερα Ericson

7 μεσαίου τύπου ελικόπτερα που θα είχαν διατεθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου
3 ελικόπτερα B/K 117 (πρόκειται για ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και συντονισμού)

(πηγη dimokratiki.gr)

Εξοπλισμός γηρασμένος 30ετίας που δεν γνωρίζουμε το αληθινό ποσοστό που είναι πραγματικά σε λειτουργία και μπορούν να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Και ο πρωθυπουργός μας τι λέει;

Οπως διαβάσαμε, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, στα Κύθηρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε προκειμένου να ενημερωθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε "να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς."

"Νάχαμε να λέγαμε και νά χαμε να πούμε" που έλεγε κι ο θρυλικός παίκτης του ιπποδρόμου στον Φερεντίνο σε ρεπορτάζ που έκανε στα πρώτα τηλεοπτικά βήματά του.

Να πει τι; Οτι τα Canadair και τα PZL έχουν φάει τα ψωμιά τους εδώ και χρόνια; Οτι είμαστε γυμνοί και επιχειρούμε με πυροσβεστικά μέσα που είναι αντίστοιχης κατάστασης με τα πυροσβεστικά, με τα ασθενοφόρα, με τα περιπολικά.με τα λεωφορεία και ότι άλλο έχει ο κρατικός μηχανισμός χρόνια τώρα;

Οι δημοσιογράφοι που είναι; Απουσιάζουν, δεν μιλάνε για την τραγική κατάσταση μιας χώρας που έχει περιέλθει στην απόλυτη εξαθλίωση και στον απόλυτο εξευτελισμό.

Οι μόνοι που μένουν είναι κάποιοι κλακαδόροι του συστήματος, αυτόκλητοι υπερασπιστές των πολιτικών απατεώνων κάθε φορά. Δεκάδες απο αυτούς τις τελευταίες ημέρες έχουν βγεί άλλοι στα κανάλια, άλλοι στα ραδιόφωνα και άλλοι στα social media και προσπαθούν να προβάλουν και υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης στα επίμαχα νομοσχέδια που ψηφίζονται, που όμως δεν αφορούν θέματα που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο απο την κρίση ή θα δώσουν ανάσες στο λαό που υποφέρει, αλλά κληρώσεις εθνικών συμβόλων στα σχολεία σα να ήταν πολυμίξερ ή ατμοσίδερα και άλλα τόσο όμορφα.

Σε αυτούς αντί άλλου σοβαρού επιχειρήματος, γιατί τους βλέπετε οτι προσπαθούν να σας πείσουν οτι είστε τυφλοί και σας ζητούν να μην εμπιστεύεστε την όρασή σας και την κρίση σας, κάθε επιχείρημα σας είναι μάταιο, απαντήστε τους με μια θρυλική ατάκα απο εκείνη την εκπομπή, δεν αξίζουν κάτι περισσότερο, πιστέψτε με:

"Τι να μας πεί τώρα ο κύριος Αυγολέμονος"

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail