Ντόναλντ Τραμπ, Βόρεια Κορέα κι άβολες αλήθειες - Παγιδευμένοι στα πυρηνικά λόγια τους

φωτο από National Interest
Στρατής Μαζίδης

«Ντόναλντ Τραμπ, Βόρεια Κορέα κι άβολες αλήθειες» τιτλοφορείται το άρθρο των Aaron David Miller και Richard Sokolsky για το Νational Interest και την κρίση της κορεατικής χερσονήσου. Οι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι η πολεμική ρητορική των δύο πλευρών έχει κλιμακωθεί τόσο πολύ ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Οι συντάκτες ασκούν σκληρή κριτική στον Πρόεδρο Τραμπ και τις δηλώσεις του όπως το ότι «ο κόσμος θα δει την όργη μας που δεν έχει ξαναδεί». Θεωρούν πως η επιθετική ρητορική του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εν πολλοίς αναμενόμενη, αλλά ο Αμερικάνος πρόεδρος με το υπερβολικό του λεξιλόγιο παγιδεύει τις ΗΠΑ καθώς θα είναι αναγκασμένοι να δράσουν στρατιωτικά σε περίπτωση κλιμάκωσης ενώ αν δεν το πράξουν, τότε θα φανερώσουν σημεία αδυναμίας.

Οι Miller και Sokolsky θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος αλλά από το «να μάθουμε να ζούμε με τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη» όπως συνέβη με την ΕΣΣΔ και την Κίνα εφαρμόζοντας τη μέθοδο Strategic deterrence ήτοι στρατηγική αποτροπή.

Κατά τους συντάκτες η διάθεση πυρηνικού οπλοστασίου υφίσταται μόνο ως μέσο αποτροπής και τίποτε περισσότερο. Εκτιμούν ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναζητά το πυρηνικό οπλοστάσιο για αυτόν ακριβώς το λόγο φοβούμενος ξένη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του και ανατροπή του καθεστώτος.

Συμπληρώνουν επίσης ότι ο ίδιος ούτε τρελός ούτε ανόητος είναι γνωρίζοντας πολύ καλά μέχρι πιο σημείο μπορεί να φτάσει και πως δεν επιθυμεί μια πολεμική αντιπαράθεση καθώς, όπως σημειώνουν οι συντάκτες, είναι πολύ δύσκολο μια πυρηνική δύναμη να πλήξει μια άλλη.

Οι αρθρογράφοι εκτιμούν πως οι ΗΠΑ έχουν αυτό που επιθυμεί η Βόρεια Κορέα και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την αναγνώριση της χώρας ως πυρηνικής δύναμης αλλά και ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους καταργώντας τις κυρώσεις και διαλύοντας τις όποιες υποψίες ξένης παρέμβασης και ανατροπής του Ουν.

Με λίγα λόγια οι δύο αναλυτές καταγράφουν το αυτονόητο και το οφθαλμοφανές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail