“Είναι δικαίωμά μας από το Μωάμεθ τον Πορθητή να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί”

Αναδημοσίευση από: tourkikanea.gr

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Κουρτουλμούς επισκέφτηκε το μουσείο Αγία Σοφία όπου συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης και τις επιθεώρησε. Ο υπουργός τις επιθεώρησε τις εργασίες μαζί με τον νομαρχιακό υπεύθυνο Πολιτισμού και Τουρισμού Τζοσκούν Γιλμάζ και τον διευθυντή του μουσείο Αγίας Σοφίας Χαϊρουλάχ Τζεγκίζ.

Ο υπουργός Κουρτουλμούς ενημερώθηκε σχετικά με τις εργασίες και μετά από την επίσκεψη προέβη σε δηλώσεις.

O Κουρτουλμούς ανέφερε πως η Αγία Σοφία είναι ένα από τα σημαντικά μνημεία της τουρκικής ιστορίας , ένα αριστούργημα ενός μεγάλου πολιτισμού και πρόσθεσε πως ¨Είναι ένα αριστούργημα που περιέχει πολύ αξιόλογα μνημεία και από την βυζαντινή περίοδο, αλλά και της οθωμανικής περιόδου που προστέθηκαν αργότερα¨.

¨ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018 ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ¨

Ο υπουργός Κουρτουλμούς είπε πως ο Πορθητής μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης πρόσεξε ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη και ότι σε διάφορες περιόδους της έκανε σημαντικές επισκευές. Ο Κουρτουλμούς τόνισε πως η συνεχιζόμενη επισκευή στην Αγία Σοφία είναι από τις πιο σημαντικές από το 1850 και μετά και είπε: ¨Πριν από λίγο είδαμε πως μάρμαρα με ρωγμές στο πάτωμα αλλάζουν με άλλα, απομακρύνονται οι ρωγμές στο εξωτερικό μέτωπο, ενώ με ταχύτητα προχωράνε και οι επισκευές στο βόρειο εσωτερικό μέτωπο. Ελπίζουμε πως στα τέλη του 2018 οι εργασίες στο δάπεδο και στο εσωτερικό μέτωπο θα έχουν ολοκληρωθεί¨.

¨ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ¨

O Nουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε Αγία Σοφία με το πτωχοκομείο της, τα συντριβάνια και τον μεντρεσέ της ταυτόχρονα είναι και ένα συγκρότημα κτιρίων τζαμιού, ένα μουσείο το οποίο καθημερινά επισκέπτονται χιλιάδες άτομα. Ο Κουρτουλμούς είπε πως ¨Δηλώνω πως με υπομονή περιμένουμε την μέρα που θα ολοκληρωθεί αυτή η επισκευή που είναι σύμφωνη με την ουσία και το πνεύμα .

¨Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ; ¨

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς μετά από τις δηλώσεις που έκανε, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ανοίξει ή όχι για λατρεία η Αγία Σοφία, απάντησε λέγοντας: ¨Δεν είναι στην επικαιρότητα μας. Εντέλει βέβαια η Αγία Σοφία ως αποτέλεσμα της κατάκτησης από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, κατέστη τόπος λατρείας. Αργότερα με απόφαση ενός υπουργικού συμβουλίου μετατράπηκε σε μουσείο. Αυτή την στιγμή δεν είναι στην επικαιρότητα μας, αλλά θέλω να δηλώσω πως κάτι τέτοιο είναι δικαίωμα κατάκτησης του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή¨

…………..

http://dha.com.tr/istanbul/bakandan-ayasofya-aciklamasi/haber-1542341
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...