Εδώ η Ελλάδα καίγεται και οι πολιτικοί...χτενίζονται


του Μιχάλη Χαιρετάκη

Έχω ξαναγράψει παλιότερα το πρόβλημα με τις φυλακές που είναι γεμάτες, σκληροί παραβατικοί βρίσκονται έξω, ενω ως ανέκδοτο μπορεί να σταθεί οτι σε μια διετία έγιναν 414.704 (επίσημα στοιχεία ΕΛ.ΑΣ.) συλλήψεις για σοβαρά κακουργήματα και σήμερα στις φυλακές βρίσκονται γύρω στις 10.000 κρατούμενοι. Δηλαδή για κάθε 41.47 συλλήψεις για κακουργήματα ένας μόνο φυλακίζεται.

Απο αυτούς τους 10.000 περίπου πόσοι αλήθεια είναι εμπρηστές; Αγνωστο.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μια παλιά έρευνα του 2007.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού Π.Σ, ε.α, Νομικού-Δικαστικού Πραγματογνώμονα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, το 2004-2007, η προανάκριση σε υποθέσεις εμπρησμού είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό μόλις 14,07%. Αυτό σημαίνει ότι στο 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένας στη δικαιοσύνη. Από αυτούς που παραπέμφθηκαν, καταδικάστηκε μόλις το 16,2%. Από αυτούς που καταδικάστηκαν, το 72,9% είδαν την ποινή τους να αναστέλλεται και το 26,5% να μετατρέπεται.
Στη φυλακή μπήκε ένας. Ναι σωστά διαβάσατε, ένας.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρχαν 151 επιβεβαιωμένοι υπότροποι εμπρηστές, που είχαν επαναλάβει το κακούργημα του εμπρησμού μέχρι και 5 φορές. Και ήταν όλοι ελεύθεροι.
Να το ξαναγράψω και με αριθμούς.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια (2004-2007) στην Ελλάδα ξέσπασαν 60.000 πυρκαγιές.Σ' αυτό το διάστημα, η Αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 4000 υπόπτους για εμπρησμό.
Καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό 700. Στη φυλακή πήγε ένας.

Και αυτά πριν απο 10 χρόνια, σήμερα , αφού δεν υπάρχει κάποιος όπως ο κος Γκουρμπάτσης να μαζέψει τα στοιχεία, η πραγματικότητα αγνοείται, στην Ελλάδα του 2017

¨Ομως δεν είναι μόνο αυτό

Η δεύτερη παράμετρος είναι η πλήρης κατάρρευση του κυβερνητικού μηχανισμού απο το συνδυασμό ανικανότητας για πρόληψη και έλλειψης κονδυλίων λόγω των περικοπών των μνημονίων. 6 γηρασμένα Canadair έχουν απομείνει να σβήνουν τις φωτιές,όπως διαβάζουμε σήμερα,απο τα 18 συνολικά, ενώ γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι βλάβες και σε άλλα ώστε να τεθούν σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.

Τι μένει λοιπόν; Να εμφανίζονται πια ανακοινώσεις πολιτικών - ευχολόγια για να προσπαθήσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης όσο καλύτερα μπορούν να σβήσουν τις φωτιές. Η κακιά η ώρα και η κακιά στιγμή φταίνε πάντα, οι ακραίες συνθήκεςκαι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ποτέ δεν φταίνει οι πολιτικοί, ποτέ δεν φταίει η προχειρότητα ή ακόμα χειρότερα η έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Και επειδη, μάλλον, δε θα δείτε τον πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις για τις καταστροφές, απολαύστε μια περσινή του δήλωση για την φωτιά που κατέκαψε τη Θάσο.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail