Ηθικό πλεονέκτημα ή πολιτική παχυδερμία;

anaterate / pixabay

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Οι παλιότεροι σίγουρα θυμούνται την απίστευτη ατάκα που φέρεται να είχε ξεστομίσει ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου το 1986 για έναν πρώην διοικητή ΔΕΚΟ "είπαμε να κάνει στον εαυτό του ένα δωράκι αλλά όχι και 500 εκ δραχμές" . Δεν ήταν όχι η δωροδοκία ή η μίζα το πρόβλημα δηλαδή, αλλά το ύψος της.

Στη συνέχεια περάσαμε σε άλλο επίπεδο, στην ασυλία με νόμο της δωροδοκίας ή της μίζας, αφού αν περνούσε ένα κρίσιμο διάστημα δεν υπήρχε η δυνατότητα να διωχθεί ποινικά ο υπουργός.

Τη συνέχεια τη γνωρίζετε,η νομιμοποίηση της μίζας και της διαφθοράς , που έφερε ο νόμος περί μη ευθύνης υπουργών που έγινε ακριβώς για να καλύψει νομικά τους μελλοντικούς ενόχους.

Ηταν η χρυσή εποχή των εξοπλισμών, που μέσα απο τα πακέτα των ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτήσεων δήθεν για σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ,μέσα απο τους τεράστιων διαστάσεων στρατιωτικούς εξοπλισμούς, τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα μεγάλα έργα, αρκετοί υπουργοί βρέθηκαν να έχουν πάρει δωράκια ή να έχουν πλουτίσει αδικαιολόγητα. Φυσικά με το έκτρωμα που έχει ψηφισθεί και ισχύει ακόμα, κανείς δεν μπορεί πλέον να διωχθεί γι αυτό.

Ακόμα και αν άλλαζε σήμερα ο νόμος δεν θα μπορούσαν να διωχθούν γιατί κατά το άρθρο 7 παρ. 1 του Συντάγματος: "Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της. Ποτέ δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης"

Βέβαια θα μπορούσε ίσως να στοιχειωθετηθει η κατηγορία του ΠΚ 187 Σύσταση και συμμορία ή σύσταση εγκληματικής ομάδας, έγκλημα που παραγράφεται στα 30 χρόνια και αν πρίν λίγο καιρό ακουγόταν ακραίο για ένα πολιτικό κόμμα, σήμερα μετά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δεν είναι και τόσο ουτοπικό.
Τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης, καταχρεωμένα , παρέδωσαν την εξουσία σε ένα μικρό κόμμα , που γιγαντώθηκε αποροφώντας στελέχη , ιδίως απο το ΠΑΣΟΚ.

Και φτάνουμε στο σήμερα, που ένα κόμμα υποτίθεται αριστερό, με ένα άλλο κόμμα υποτίθεται απο το χώρο της πατριωτικής δεξιάς συγκυβερνούν με αρχικό πρόγραμμα και θέσεις αντιμνημονιακές. Στην πράξη όχι μόνο αυτό δε συμβαίνει, τα μνημόνια ψηφίζονται δυό-δυό,τα φιλέτα του Δημοσίου ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί, που δεν μένει καν στη χώρα , αλλά πάει για να αποπληρώσει ένα ελάχιστο απο το δυσθεόρατο χρέος.

Φυσικά δεν υπάρχει καμμία διαφορά με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις στο επικοινωνιακό κομμάτι του ξεπουλήματος και της εξαθλίωσης, νονοί-επικοινωνιολόγοι βαφτίζουν με άλλες λέξεις πιό ήπιες ή εντελώς παραπλανητικές τη φρικτή αλήθεια που βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας.

Την ίδια ώρα μαζί με τους σκληρούς παραβατικούς που αποφυλακίζονται κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων, πολιτικοί απατεώνες, καταχραστές δημοσίου χρήματος, αποφυλακίζονται ως έχοντες σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτό το σοβαρό πρόβλημα υγείας εξαφανίζεται ως δια μαγείας πάντα μερικά 24ωρα απο τη στιγμή της αποφυλάκισης.

¨Ομως το πιο άθλιο δεν είναι αυτό. Το πιο άθλιο είναι οτι, το κόμμα με το ηθικό πλεονέκτημα νομιμοποίησε το ψέμα και την ατιμωρησία και έκανε μεταπτυχιακή διατριβή στην πολιτική παχυδερμία. Τους πιάνεις καθημερινά να ψεύδονται, ψέμματα χοντρά, όχι αστεία, το γνωρίζεις, το γνωρίζουν και αυτοί, το γνωρίζει ο κόσμος όλος. Ε και τι έγινε; Δεν τρέχει τίποτα. Ευθιξία; Αγνωστη λέξη. Φιλότιμο το ίδιο. Ντροπή;Μόνο για τους άλλους.

Οτι έκαναν οι άλλοι, χειρότερα αυτοί.

Τα κανάλια;
Απο το Εpsilon και την Nalotia Ventures Ltd του Dr Khaled Hamvi μέχρι το Mega και την Elenovo Ltd της κας Α.Λ. του Γιούρι, ένα ηθικό πλεονέκτημα δρόμος.

Οι φωτιές;
¨Εκλεισε το εργοστάσιο και δε βρίσκουμε ανταλλακτικά, σα να ήταν εργοστάσιο που έφτιαχνε μιξεράκια και ηλεκτρικές σκούπες.

Η εγκληματικότητα;
Βγάζει βιντεάκι η ΕΛΑΣ και μιλάει και 414 χιλιάδες συλλήψεις για κακουργήματα σε μια διετία, βγαίνει μετά ο υπουργός και μιλάει για μείωση εγκληματικότητας.

Η υγεία;
Nοσεί η υγεία, καταρρέει μέρα με τη μέρα και αντί να προσπαθήσουν, να βάλουν τα δυνατά τους για να ανακουφίσουν, έστω λίγο, τους χιλιάδες που υποφέρουν απο την άθλια ποιότητα των υπηρεσιών, είτε αν δεν τα καταφέρουν, να σκύψουν το κεφάλι και να χωθούν αμίλητοι στην τρύπα τους, να έχουν το θράσσος είτε να πανηγυρίζουν για θριάμβους που βρίσκονται μόνο μέσα στο μυαλό τους, είτε να προκαλούν κοροϊδεύοντας.

Είναι αυτή η πολιτική παχυδερμία που κάνει το σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό να ξεχωρίζει και που ξεπερνάει όλα μαζί τα κόμματα που κυβέρνησαν πρίν.

Είναι ακριβώς όπως στο παιδικό παιγνίδι με τα pokemon που εξελίσσονται, ένα κόμμα εξέλιξη-τερατούργημα του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, του παλιού ΠΑΣΟΚ που οι μισοί που έμειναν αλλάζουν ΑΦΜ τώρα και απαλάσσονται απο τα χρέη χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός και οι άλλοι μισοί βρίσκονται ή ετοιμάζονται να βρεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι σήμερα το φρικτό πολιτικό σκηνικό, με την αντιπολίτευση να τρίβει τα χέρια της περιμένοντας όχι μόνο να πάρει την εξουσία , αλλά να έχει πλέον ως άλλοθι την σημερινή διακυβέρνηση για να περάσει τα δικά της μέτρα, με την εξουσία ανεξέλεγκτη γεμάτη αλαζονεία που φαίνεται απο τις δηλώσεις στελεχών, με εμφανή τα σημάδια της προσπάθειας άλωσης των ΜΜΕ και με τον λαό να δυστυχεί και να υποφέρει αμιλητος ή να αλλάζει χώρα.

Και αν υπήρχε έστω λίγη, ελάχιστη, τσίπα σήμερα, μπορεί να ακουγόταν κάποια στιγμή η φράση "Είπαμε να κοροϊδέψουμε και να εξαπατήσουμε το λαό , αλλά όχι και τόσο"
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail