Γιατί ο Πούτιν αποσύρει τον στρατό από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα

Αναδημοσίευση από: thinknews.gr

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ

Κατά την κλιμάκωση μιας κρίσης, παρατηρούνται τα εξής: 1. Ταχεία ροή μεγάλου όγκου πληροφοριών και 2. Μικρός χρόνος δράσης-αντίδρασης. Η κρίση της Κορεατικής Χερσονήσου δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Η εξαίρεση σε αυτήν την περιφερειακή κρίση εμπλέκονται 6 δυνάμεις , εκ των οποίων οι 4 είναι πυρηνικές. Η Ρωσία είναι μια από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην περιοχή. Γιατί ο Πούτιν διέταξε την αποχώρηση 1.500 Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα;

Οι λόγοι είναι αρκετοί και πολυδιάστατοι:

Η Ρωσία στέλνει μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη οτι δεν έχει σχέση μητρόπολης-περιφέρειας με την Βόρεια Κορέα.

Ο Πούτιν επιθυμεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην Κορεατική. Αυτός ο ρόλος εξασφαλίζει στη Μόσχα το να μην ανοίξει και άλλο μέτωπο στην επικράτειά της και σίγουρα, ανταλλάγματα σε περιοχές που την «καίνε» (Ουκρανία και Συρία).

Η Ρωσία αφήνει τις ΗΠΑ με την Κίνα να λύσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν χρειαστεί θα «πουλήσει» ακριβά την ψήφο της.

Η κίνηση του Πούτιν έρχεται αμέσως μετά την δήλωση Τραμπ οτι οι ΗΠΑ οφείλουν να τα πηγαίνουν καλά με τη Ρωσία. Το αν υπάρχει δίαυλος διπλωματικός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, υπόγειος από το κακό προσκήνιο το οποίο πλαισιώνει τις σχέσεις τους, είναι μια πιθανότητα που δεν πρέπει να αποκλείουμε όταν μιλάμε για σχέσεις μεγάλων δυνάμεων.

Η Ρωσία ίσως επίσης υπολογίζει οτι μια επικέντρωση της διεθνούς πολιτικής στην Κορεατική Χερσόνησο θα του αφήσει περιθώρια κινήσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ενώ ταυτόχρονα βάζει το ρόλο της Ρωσίας στην βορειοανατολική Ασία σε «πλειστηριασμό» με τους υπόλοιπους 5 δρώντες να έχουν κάθε λόγο να έχουν μια ουδέτερη ή έμπρακτη στήριξη από τη Ρωσία.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μερική αποχώρηση δυνάμεων της Ρωσίας από τα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να ερμηνευθεί με διφορούμενο τρόπο: Ή θεωρεί η Ρωσία οτι έρχεται αποκλιμάκωση ή θεωρεί το ακριβώς αντίθετο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...