Προστατευμένοι από την άνοια μέχρι τα 85 όσοι πίνουν!

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η κατανάλωση αλκοόλ –πάντα σε λογικά πλαίσια– φαίνεται ότι δρα προστατευτικά για τον εγκέφαλο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 85 τους χωρίς να εμφανίσουν άνοια ή άλλα νοητικά ελλείμματα σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν το ποτό.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της λελογισμένης κατανάλωσης αλκοόλ και της μακροζωίας. «Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, καθώς λάβαμε υπόψη τη γνωστική υγεία ηλικιωμένων αντρών και γυναικών και παρατηρήσαμε ότι το αλκοόλ συσχετίζεται όχι μόνο με τη μειωμένη θνησιμότητα αλλά και με την καλύτερη νοητική κατάσταση όσο περνούν τα χρόνια» δηλώνει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Λίντα ΜάκΕβοϊ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease, μεταξύ των 1.344 αντρών και γυναικών ηλικίας 85 ετών και άνω, όσοι κατανάλωναν μέτρια προς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν νοητικά ακμαίοι σε σύγκριση με όσους έκαναν αποχή από το αλκοόλ. Η γνωστική υγεία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε ανά τετραετία επί συνολικά 29 έτη με χρήση του πρότυπου τεστ Mini Mental State Examination.

Η κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε ως μέτρια (έως ένα ποτό την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας και τους άντρες 65 ετών και άνω, έως δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες κάτω των 65 ετών), μεγάλη (έως τρία ποτά την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας και τους άντρες 65 ετών και άνω, έως τέσσερα ποτά την ημέρα για τους άντρες κάτω των 65 ετών) και υπερβολική (ποσότητα μεγαλύτερη από τις προαναφερθείσες).

Να σημειωθεί πως, όπως αναφέρει η ΜάκΕβοϊ, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου είναι γνωστό πως σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας, ωστόσο φαίνεται πως μικρότερες ποσότητες έχουν τελικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail