Εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ της Πολωνίας με 55 δις δολάρια απέναντι στον Πούτιν

SABIRAB - pixabay.com
Freepen.gr - Η Πολωνία Προτίθεται να δαπανήσει επιπλέον 400 δισ. PLN (47 δισ. Ευρώ, 55 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα κατά τα επόμενα 15 χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις του υφυπουργού άμυνας της Πολωνίας, Τόμας Στζκάκοφσκι.

Το σχέδιο έρχεται εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και αποτελεί μέρος των προσπαθειών για σταθερή αύξηση των αμυντικών δαπανών για να φθάσει το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2032, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Τόμας Στζκάκοφσκι, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Πολωνία επιθυμεί να αυξήσει το μέγεθος του στρατού της και να ανανεώσει τον εξοπλισμό, δήλωσε στο Reuters ο Szatkowski, ο αρχιτέκτονας της νέας εθνικής "αμυντικής ιδέας" της Πολωνίας.

Δήλωσε επίσης ότι τα σχέδια δαπανών είναι ρεαλιστικά και δεν έχουν παράλληλο στην "ιστορία του πολωνικού αμυντικού σχεδιασμού".

Οι στρατιωτικές ασκήσεις "Zapad" της Ρωσίας τον επόμενο μήνα στη Λευκορωσία και τη Δυτική Ρωσία, οι μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν έντονες ανησυχίες, ενώ το ΝΑΤΟ έχει θορυβηθεί από το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επισκέφθηκε την Πολωνία την Πέμπτη και την Παρασκευή (24-25 Αυγούστου) για να ελέγξει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στα ανατολικά της χώρας και να συναντήσει αξιωματούχους της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Η Πολωνία, ανήσυχη για τη ρητορική της Ρωσίας για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, έχει ασκήσει έντονες πιέσεις για την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail