38 North: Άρθρο έγκυρου think tank για τους μύθους περί τη Β. Κορέα!

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Πολύ μεγάλη εντύπωση προκαλεί το καταγγελτικό άρθρο που δημοσίευσε στον ιστοχώρο του ένα think tank (38 North) που εξειδικεύεται στην παρακολούθηση, τη μελέτη και την ανάλυση των εξελίξεων όσων συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα, κατηγορώντας την αμερικανική πολιτική ότι καθοδηγείται από μύθους, τους οποίους δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Το Ινστιτούτο, επιτίθεται εναντίον εκτιμήσεων και αξιολογικών κρίσεων για τη Βόρεια Κορέα που παρουσιάζεται ως «βασίλειο ερημιτών», ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν ως τρελός (κάτι που λεγόταν και για τον πατέρα του), αλλά και ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης (κάτι που λέγεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 χωρίς να έχει επαληθευθεί).

Οι στερεοτυπικές αυτές απόψεις, αναφέρουν οι αναλυτές του, δυσκολεύουν τη διεξαγωγή μιας ορθολογικής συζήτησης για το τι πρέπει να γίνει. Η ίδια η Ιστορία της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Βόρειας Κορέας, είναι γεμάτη από μύθους, μας εξηγούν και αναφέρουν ότι βιβλιογραφία υπάρχει την οποία οι αρμόδιοι δεν τη διαβάζουν με αποτέλεσμα η πολιτική που χαράζουν να μην έχει αρχή, μέση και τέλος, ούτε ξεκάθαρες στοχεύσεις…

Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ αρνούνται να διδαχθούν από τα διαχρονικά τους λάθη και τις διαψεύσεις αναλύσεων και προσδοκιών, με αποτέλεσμα να εγείρονται φόβοι, ότι στο μέλλον, η επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών θα μπορούσε να έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους στενούς συμμάχους τους, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Οι αναλυτές ασχολούνται με δυο άρθρα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην εφημερίδα The New York Times, τα οποία ενδεχομένως από ανεπαρκή γνώση των συντακτών του, παραποιούν την αλήθεια. Το πρώτο έχει θέμα «Πώς οι προκάτοχοι του Τραμπ ασχολούνταν με τη βορειοκορεατική απειλή» που το υπογράφει ο Russell Goldman.

Το άρθρο φέρεται να παραποιεί εντελώς το τι συνέβη υπό την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, ισχυριζόμενος ότι η Βόρεια Κορέα αποδέχθηκε τα «καρότα» που προσέφερε η αμερικανική πλευρά στη συμφωνία-πλαίσιο ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας του 1994, δύο αντιδραστήρες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και φορτία πετρελαίου, με την Πιονγκ Γιανγκ να «κλέβει» όταν ήρθε η ώρα της υλοποίησης του σκέλους της αποπυρηνικοποίησης, με αποτέλεσμα η Βόρεια Κορέα να σχηματίσει την εντύπωση ότι μπορεί να κερδίσει προκαλώντας τη Δύση.

Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά δυστυχώς, λένε οι αναλυτές, είναι ψευδές ιστορικό στοιχείο! Κατηγορούν δε τον συντάκτη ότι δεν έκανε επαρκή έρευνα. Αν είχε κάνει, θα είχε εντοπίσει ότι το 1993, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα διέθετε επαρκές πυρηνικό υλικό για να κατασκευάσει 75 πυρηνικές βόμβες στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, κάτι το οποίο η Συμφωνία Πλαίσιο αντιμετώπισε, αφού το 2002 είχε υλικό για να κατασκευάσει μόλις πέντε πυρηνικές βόμβες.

Επίσης, κομβικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είχαν αφεθεί να καταστραφούν και δεν μπορούσε να τις θέσει πάλι σε λειτουργία. Ένα πρόγραμμα δηλαδή παραγωγής πλουτωνίου που είχε κοστίσει δεκάδες ή και περισσότερο δισεκατομμύρια δολάρια, είχε εξουδετερωθεί, εξαιτίας αυτής της συμφωνίας.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι ένα εξαιρετικό άρθρο από την Motoko Rich πριν από λίγες μέρες σχετικά με τις προσεχείς κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και αν αυτές θα πρέπει να ακυρωθούν, με αντάλλαγμα η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές.

Γράφει, ότι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα συμφώνησαν στο παρελθόν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις (Team Spirit) στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σε αντάλλαγμα ο Βορράς να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις των μυστικών πυρηνικών του εγκαταστάσεων, Η Βόρεια Κορέα το αρνήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και συνέχισε να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Για άλλη μια φορά, οι αναφορές είναι ψευδείς, ή απλώς λανθασμένες. Στην πραγματικότητα, η αναστολή της Team Spirit το 1992 οδήγησε τον Βορρά να υπογράψει συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), επιτρέποντας την επιθεώρηση της κύριας πυρηνικής εγκατάστασής του.

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην ανακάλυψη από διεθνείς επιθεωρητές ότι ο Βορράς μπορεί να παράγει μυστικά μια μικρή ποσότητα πυρηνικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βόμβας. Αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ χωρίς την προσωρινή αναστολή της άσκησης. Όταν δε ο Βορράς άρχισε να στυλώνει τα πόδια αντιστεκόμενος να γίνουν περισσότερες επιθεωρήσεις, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα απλώς επανεκκίνησαν την άσκηση Team Spirit.

Τέλος, ακόμη και πριν από την αναστολή, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ αμφισβήτησαν την επιχειρησιακή αξία της άσκησης, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν τους ίδιους στρατιωτικούς στόχους με πολύ χαμηλότερο κόστος και λιγότερες πολιτικές περιπλοκές. Σήμερα, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν το ίδιο σχετικά με τις τρέχουσες μεγάλες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

Η μοναδική αμφιβολία, το μοναδικό ερώτημα που μας γεννήθηκε διαβάζοντας αυτή την ανάλυση, ήταν μήπως η επίθεση που εξαπολύει και η υποστήριξη που προσφέρει σε χειρισμούς κυβερνήσεων στο παρελθόν, οφείλεται σε εμπλοκή υπευθύνων του Ινστιτούτου στις κυβερνήσεις αυτές με ρόλο συμβούλου.

Το 38 North είναι ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου ΗΠΑ-Κορέας (US-Korea Institute) στο διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το τμήμα προκεχωρημένων διεθνών σπουδών «Paul H. Nitze» (School of Advanced International Studies).
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...