Βίντεο με Ελληνες στρατιώτες αιχμαλώτους στο Αφιόν Καραχισάρ το 1922

Freepen.gr - Ένα βίντεο από τον πόλεμο της Μικράς Ασίας είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα του συγγραφέα Χασάν Οζπουνάρ.

Συγκεκριμένα απεικονίζεται Ελληνες αιχμάλωτοι στρατιώτες στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας τυλιγμένοι με κουβέρτες το χειμώνα του 1922 να περπατούν υπό την επίβλεψη του τουρκικού στρατού.


Μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους στις 27 Αυγούστου του 1922 περί τους 21.000 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στην Αγκυρα και την Καισάρεια και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Οι εικόνες αυτές αποτυπώνουν το θλιβερό τέλος μιας εκστρατείας που θα μπορούσε να είχε μια πολύ διαφορετική κατάληψη για τον Ελληνισμό. Τα λάθη, η διχόνοια, ο ρεβανισμός και η αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας οδήγησαν στο ξεριζωμό.


Büyük Taarruz'da Esir Alınan Yunan Askerlerinin... από haberler
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail