Tο αρματαγωγό «Λέσβος» στην τουρκική εισβολή του 74

Αναδημοσίευση από: thinknews.gr

Στις 20 Ιουλίου του 1974 το αρματαγωγό «Λέσβος» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Ελευθέριο Χανδρινό σφυροκοπεί επί δύο ώρες το φρούριο της Πάφου στην Κύπρο, τον τουρκικό θύλακα Μούτταλου. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης εξουδετέρωση των ισχυρών εχθρικών δυνάμεων. Στη συνέχεια, ο Χανδρινός εκτιμώντας σωστά τον κίνδυνο προσβολής του πλοίου του από την Τουρκική Αεροπορία, αντί να πλεύσει προς δυσμάς στη Ρόδο, ακολουθεί νοτιοδυτική πορεία προς τις λυβικές ακτές παραπλανώντας τους Τούρκους που ήδη είχαν εξέλθει προς αναζήτησή του.

Η μελετημένη αυτή κίνηση του Χανδρινού διασώζει το πλοίο του και παράλληλα δημιουργεί σύγχυση στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο με αποτέλεσμα να βυθιστεί από την Τουρκική Αεροπορία το αντιτορπιλικό Kocatepe και να χαθούν 13 Αξιωματικοί και 64 άνδρες του πληρώματός του. Εκτός από το Kocatepe, άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά, το Adatepe και το M. Fevzi Cakmak, υφίστανται σοβαρές και μικρότερες ζημιές αντίστοιχα.

Στη φωτογραφία εικονίζεται το αρματαγωγό «Λέσβος» με τον Κυβερνήτη του Πλωτάρχη Ελευθέριο Χανδρινό. [Φωτογραφικό αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού ΥΙΝ)].


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail