Νέο οικονομικό «success story» πάνω σε κοινωνικό Καιάδα

Αναδημοσίευση από: iskra.gr

Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση και του 4ου μνημονίου και την έγκριση της απόφασης του Eurogroup που δένει χειροπόδαρα την χώρα μέχρι το σωτήριον έτος 2060, μοιάζει ως να μην ορρωδεί, πλέον, έναντι ουδενός.

Έχει ρίξει και τα τελευταία προσχήματα και άφοβη μετατρέπει τον κυνισμό σε καθημερινή συμπεριφορά.

Η κυβερνητική παράδοση στα μεγάλα συμφέροντα μοιάζει να μην έχει όριο και φαντάζει να θέλει να σπάσει κάθε ρεκόρ, αρκεί βεβαίως και τα τελευταία να δείχνουν ότι θέλουν να εγκαταλείψουν τις παλιές προκαταλήψεις εναντίον τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ψευδο-αριστεράς έχει βαλθεί να μετατρέψει την αποικιοποίηση στην Γερμανία, στον ευρω-ατλαντισμό, στις ΗΠΑ και τους ιέρακες του Ισραήλ σε νέο θετικό όραμα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να ξεπεράσει τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις του παλιού Κέντρου, οι οποίες για να κρατηθούν στην εξουσία έδιναν εξετάσεις αμερικανοπροσκύνησης πιο υποδουλωτικές και απωθητικές και απ’ αυτές των κυβερνήσεων της Δεξιάς.

Φυσικά η κυβέρνηση ανταμείβεται αναλόγως.

Το «διεθνές κλίμα» απέναντί της έχει μεταστραφεί.

Macron, Moscovici, Dubrovskis, Dijsselbloem ακόμα και Merkel και Schäuble πίνουν νερό στο όνομα του Τσίπρα.

Πού να φανταστούν ότι θα «ημέρευε» τόσο ο τελευταίος, ώστε να τους γλείφει και τα πόδια.

Δεν συζητάμε βέβαια για τον Juncker και πολύ περισσότερο δεν συζητούμε για τον «Αμερικανό φίλο» πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος πετάει από τη χαρά του και εξυμνεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την προσφορά του ελληνικού οικοπέδου προς πάσαν χρήσιν.

Γι’ αυτό άλλωστε οι Γερμανο-Γάλλοι κηδεμόνες μας και τα υπερατλαντικά αφεντικά βάλθηκαν να γεμίσουν «δώρα» την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία την ώρα που την έχουν βάλει στο «τσεπάκι» τους βλέπουν να καταρρέει στην κοινωνία, όπως μετά μεγάλης λύπης διαπίστωσε και ο ΟΟΣΑ σε έρευνά του.

Άρον-άρον και με τυμπανοκρουσίες έσπευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βγάλει με χειροκροτήματα την Ελλάδα από την επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα (!), ενώ μοιάζει να αγωνιά για να βγει ταυτόχρονα κα όσο το δυνατόν η χώρα στις αγορές για δάνεια (!).

Φυσικά, η καταρρέουσα κυβέρνηση πρόβαλε με ιαχές ενθουσιασμού και τα δυο αυτά «μεγάλα» επιτεύγματα, μαζί με την όλο και μειούμενη αναμενόμενη «ανάπτυξη», ιδιαίτερα στους λιγοστούς οπαδούς της τα στελέχη της, προς τόνωση του (ξε)πεσμένου ηθικού τους.

Οικονομικοί κύκλοι αντιμετώπιζαν με πικρόχολα ειρωνικά σχόλια τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες που βεβαιώνουν μάλλον απόγνωση παρά αισιοδοξία.

Κατ’ αρχάς η επιτήρηση στην Ελλάδα λόγω υπερβολικού ελλείμματος (πάνω από 3% του ΑΕΠ) ήταν μια πράξη τυπική χωρίς καμιά αρνητική επίπτωση, αφού η χώρα στέναζε και συνεχίζει να στενάζει κάτω από την μπότα των μνημονίων.

Όταν υπάρχει κατοχή η επιτήρηση μοιάζει με δροσερό χάδι.

Και αυτή η κατοχή, πολύ χειρότερη από τις επιπτώσεις και της πλέον σκληρής επιτήρησης, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να συνεχιστεί για δεκαετίες ακόμα σε αυτήν την χώρα τόσο με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα όσο δεν έχει εξοφληθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους προς τους θεσμούς!

Πέραν αυτού η έξοδος στις αγορές δεν είναι το νέο όραμα για την χώρα αλλά ο νέος εφιάλτης, τόσο με τα υψηλά ληστρικά επιτόκια, όσο και ως «επιβεβαίωση» ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώνει το χρέος «της» καταδικάζοντας τον τόπο σε διαρκή στασιμότητα και το ελληνικό λαό σε αέναη λιτότητα.

Η όποια ανάπτυξη εμφανιστεί, αν εμφανιστεί, φέτος, όλα δείχνουν ότι δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από τα όρια της στασιμότητας, ενώ δεν θα είναι αφετηρία ανάταξης, αλλά ένδειξη μακρόχρονου οικονομικού βάλτου, κάτι που περιέγραψε μάλλον ρεαλιστικά ακόμα και η D. Velculescu, αναδεικνύοντας ειδικότερα το ζήτημα της γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού.

Το νέο «Success Story» της κυβέρνησης γίνεται διπλά αναξιόπιστο, αν το συνδυάσουμε με τον κοινωνικό Καιάδα στον οποίο βυθίζεται και πέφτει όλο και περισσότερο η ελληνική κοινωνία, την οποία δεν αγγίζουν τα παιχνίδια κορυφών, οι επικοινωνιακές τακτικές και τα επίπλαστα παραπλανητικά νούμερα προς προπαγανδιστική κατανάλωση.

Αυτή η κοινωνία αρνείται να αναγνωρίσει την κατοχή, την διαπλοκή, την ολιγαρχική ληστεία και τα μνημόνια ως νέα κανονικότητα.

Αυτή η κοινωνία αντίθετα αναζητά και ψάχνει εναλλακτική λύση.

Γι’ αυτό, μέτωπο ανατροπής εδώ και τώρα.

Ν.Ζ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...