Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία - Εντολή Τραμπ στη CIA να σταματήσει να στηρίζει τους ισλαμιστές - Γιατί το έκανε

Στρατής Μαζίδης

Μια πολύ σημαντική είδηση μεταφέρει το αραβικό almasdarnews η οποία όμως δείχνει να επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα.

Πάνω από έξι χρόνια μετά την έναρξη της εξέγερσης της Συρίας, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει επ 'αόριστον την μακρόχρονη υποστήριξή της σε υποτιθέμενες  ομάδες μετριοπαθών ισλαμιστών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Donald Trump αποφάσισε να θέσει τέρμα στο συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα της CIA που αφορούσε στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ισλαμιστών εναντίον του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA). Αυτό το πρόγραμμα όπλων τέθηκε σε εφαρμογή από τη διοίκηση του Obama το 2013 με σκοπό την ανατροπή του Bashar Al-Assad.

Μετά από συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Λευκός Οίκος θα καταργήσει τώρα το μυστικό πρόγραμμα, κίνηση που είναι πιθανό να έχει σοβαρές συνέπειες για τις παραστρατιωτικές ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που εδρεύουν στις ΗΠΑ στη Νότια Συρία γύρω από τη διέλευση των συνόρων στο τριεθνές στην Al-Tanf.

Αν και η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στην Washington Post ότι ο Trump αποφάσισε να καταργήσει το πρόγραμμα της CIA πριν από περίπου ένα μήνα μετά από μια συνάντηση στις 7 Ιουλίου με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. "Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση ... ο Πούτιν κέρδισε στη Συρία", δήλωσε αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε για την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

"Είναι πιθανόν ένα νεύμα στην πραγματικότητα", δήλωσε ο Ilan Goldenberg, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Obama και διευθυντής του Προγράμματος Ασφαλείας της Μέσης Ανατολής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

Μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης εφαρμογή αυτής της ξαφνικής αλλαγής πολιτικής, η Al-Masdar News αναμένει ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα εκκενώσει τα στρατεύματά του από τη στρατιωτική βάση του Al-Tanf και θα τα μεταφέρει στην επικράτεια της Hasakah, αφήνοντας έτσι τις αντάρτικες δυνάμεις στη νότια Συρία ολομόναχες και πλέον αβοήθητες απέναντι στο Συριακό Στρατό.

Ήδη άλλωστε σημειώσαμε στη Freepen.gr πριν μερικές ημέρες την εντυπωσιακή πρόοδο στο συριακό νότο στα δυτικά (ανατολικά της Δαμασκού) όπου ο Στρατός έδρασε ανενόχλητος από τους Αμερικάνους.

Επιπλέον η αραβική ιστοσελίδα αναφέρει ότι η Quwwat al-Nukhba, υποομάδα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), η οποία πολεμά με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δόθηκε εντολή από τις ΗΠΑ να αποσυρθεί από όλες τις θέσεις πρώτης γραμμής που κατείχε στη Ράκκα και να υποχωρήσει σε άλλες περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Συνεπώς ο FSA ενταφιάζεται και επίσημα, περίπου 6 1/2 χρόνια μετά από τότε που κάποιοι στασιαστές και χειραγωγούμενα πιόνια άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στη Συρία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail