Υγεια: Στοιχεία που δεν μπορούν πια να κρυφτούν

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Στο τελευταίο άρθρο που είχα γράψει με τίτλο "Η εξαθλίωση της υγείας πλέον περνάει στα "ψιλά των εφημερίδων" " ,φίλη μου και παλιά συμμαθήτρια, αφού μου έγραψε "δεν πας καλά" συνέχισε γράφοντας "συνεχιζεις ν' ασχολεισαι επιδερμικα μ ενα πολυ σοβαρο θεμα που απασχολει την παγκοσμια ιατρικη κοινοτητα,διχως να διαθετεις την παραμικρη επιστημονικη γνωση" . Η απάντηση μου, ήταν οτι σύμφωνα με τη λογική της θα έπρεπε οι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους κάθε μήνα να μειώνονται , να μην μιλάνε γιατί δεν έχουν ιδέα απο οικονομία και αναλογιστικές μελέτες. Είναι αυτή η αναίδεια της αυθεντίας της εξουσίας, που αφαιρεί απο οποιονδήποτε το δικαίωμα να εκφράσει τη γνωμη του και να την τεκμηριώσει με στοιχεία. Ενα παραπάνω οταν αυτά που λέει, είναι πλέον ορατά σε όλους.

Η κατάσταση στην υγεία, την ασφάλεια, την δικαιοσύνη, την οικονομία, η κατάντια με λίγα λόγια ολόκληρης της χώρας είναι σαν το παραμύθι του ¨Αντερσεν που ο βασιλιάς ήταν γυμνός και όλοι το έβλεπαν αυτό αλλά δεν μιλούσαν. Και οτι δεν μιλάς δεν σημαίνει πάντα οτι συμφωνείς ή ανέχεσαι τη σημερινή γύμνια της εξουσίας.
Ο βασιλιάς σήμερα προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια του, κρύβοντας στοιχεία όπου μπορεί. Μπορείς να κρύψεις πόσα ράντζα υπάρχουν, πόσοι πεθαίνουν απο νοσοκομειακές λοιμώξεις,μπορείς ακόμα και να βγεις και να πεις για τις θαυματουργές ιδιότητες της χλωρίνης και άλλα φαιδρά, όμως δεν μπορείς εύκολα να κρύψεις οικονομικά στοιχεία.

Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ;

«Οι ώρες αναμονής στα ΤΕΠ για να εξεταστεί ο Ασθενείς από γιατρό είναι 8 ώρες. 70 διασωληνωμένοι Ασθενείς καθημερινά σε θαλάμους και ράντζα περιμένουν ΜΕΘ μετά θάνατον. Απέραντες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, καρκινοπαθείς που περιμένουν μετά θάνατον τις ακτινοθεραπείες, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που είναι διαλυμένες, οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις που θερίζουν. Τριτοκοσμικές συνθήκες Νοσηλείας στις Κλινικές (ειδικά Παθολογικές και Πνευμονολογικές) με πολλά ράντζα και Ασθενείς στη διασπορά, οι μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού, χειρουργικού υλικού, αναλωσίμων και φαρμάκων. Διαλυμένος ξενοδοχειακός εξοπλισμός και άθλια υλικοτεχνική υποδομή. Χαλασμένος, ασυντήρητος ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός που εμφανίζει βλάβες και δείχνει λάθος αποτελέσματα»

Έχει δίκιο;

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία απο την Παγκόσμια Τράπεζα για τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στις χώρες που παρακολουθεί και τα στοιχεία είναι όντως αποκαρδιωτικά:

Πάμε λοιπόν να τα δούμε απο τους πίνακες

1. Το 2015 η Ελλάδα δαπάνησε 1306 δολλάρια ΗΠΑ ανα κάτοικο για την υγεία πιο κάτω απο χώρες όπως η Εσθονία και η Τσεχία. Η οικονομική ανέχεια των κατοίκων φαίνεται και απο το επιπλέον ποσό που ειναι πολύ μικρό και δαπανήθηκε απο τις τσέπες των κατοίκων

2 Τα κρεβάτια στα νοσοκομεία είναι 4.3 ανά 1000 κατοίκους, αλλά σε μια χώρα με τουρισμό
και με πρόσβαση σε αυτά και των προσφύγων/μεταναστών και ανασφαλίστων είναι πολύ μικρός ο αριθμός τους.

3. Ο μέσος όρος παραμονής στα νοσοκομεία είναι απο τους μικρότερους

4. Ο αριθμός των εξιτηρίων είναι απο τους μεγαλύτερους και σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται συνήθως τα αυθημερόν εξιτήρια. Σε συνδυασμό με το 3 μας δίνει να καταλάβουμε την κατάσταση που επικρατεί. Τα νοσοκομεία προσπαθούν να περιθάλψουν όσους περισσότερους μπορούν και με όποια μέσα διαθέτουν με αποτέλεσμα η ποιότητα των υπηρεσιών, χωρίς να φταίει το προσωπικό, να είναι πολλές φορές απελπιστικά κακή. Πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν γιατί είτε δεν υπάρχουν κρεβατια στις εντατικές, είτε γιατί οι ασθενείς μένουν λιγότερο χρόνο απο αυτόν που απαιτείται.

5. Ο αριθμός των μαγνητικών είναι πολύ μικρός και συνήθως οι ασθενείς πληρώνουν απο την τσέπη τους.


Να πουμε εδώ, οτι τα τελευταία χρόνια πολλά χρήματα πάνε για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτελεσμα τα πραγματικά ποσά να είναι ακόμα μικρότερα και οτι το ίδιο ποσό χρημάτων τώρα πια πηγαίνει για την περίθαλψη και των ανέργων, ανασφαλίστων, προσφύγων και μεταναστών, όχι γιατί έπιασε ευαισθησία τους κυβερνώντες αλλά για να αποφευχθεί το σκάσιμο μιας μεγάλης υγειονομικής βόμβας.

Αξίζει να σημειώσει κανείς τη διαγραφή 28 εκατομμυρίων ευρώ αρχικά απο τις οφειλές των ανασφαλίστων προς τα νοσοκομεία και το πάγωμα και μελλοντική διαγραφή άλλων 150 εκατομμυρίων , χωρίς βέβαια να βάλει τα χρήματα αυτά το κράτος, θυμίζοντας το γνωστό ανέκδοτο που οι ρακένδυτοι αλλάζουν ρούχα μεταξύ τους όταν ο πορτιέρης τους είπε οτι πρέπει να αλλάξουν ρούχα για να μπούν στο καζίνο.

Οπως καταλαβαίνει κανείς σε μια χώρα που κάθε χρόνο μειώνονται τα χρήματα που δαπανόνται για την υγεία, ενώ όλο και περισσότεροι απο αυτούς που δε συνεισφέρουν οικονομικά παίρνουν μερίδιο απο την υποβαθμισμένη υγεία, (άλλωστε δεν κανουν καμμιά χάρη οι κυβερνώντες, το επιβάλλει το Σύνταγμα,αρθρο 21 παραγραφος 3 * ) το τέλος δε θα αργήσει να έρθει.



*
'Αρθρο 21: (Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες)

1. H οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Kράτους.
2. Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος.
3. Tο Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.
4. H απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Kράτους.
**5. O σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.
**6. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.
** Με δύο αστερίσκους δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης που αναγράφονται στο Ψήφισμα της 6ης Απριλίου 2001 της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail