Δείτε το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο της χώρας στον Κοκκινοπηλό που θυμίζει τον πλανήτη Αρη

Freepen.gr - Γεμάτη ομορφιές είναι η Ελλάδα και μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.

Μια από αυτές και μάλιστα μοναδική βρίσκεται στον Αγιο Γεώργιο της Πρέβεζας που όχι μόνο θα μας κάνει να νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα αλλά σε άλλο πλανήτη και μάλιστα τον Αρη.

Η περιοχή του Κοκκινοπηλού ανάμεσα στα χωριά Ριζοβούνι και Άγιος Γεώργιος συνιστά ένα μοναδικό φαινόμενο καθώς η βροχή και η αφρικανική σκόνη έχουν συνθέσει ένα απόκοσμο κόκκινο τοπίο.

Αντίστοιχα τοπία απαντώνται σε Ισπανία και Ιταλία και λέγεται ότι η αφρικανική σκόνη προέρχεται από τη Σαχάρα και το Σαχέλ.

Όπως αναφέρει το wikipedia.org στην περιοχή έχουν γίνει γεωλογικές έρευνες (εργασίες υπαίθρου) από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας. Από αυτές προκύπτει ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα που πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση. Υπάρχει σαφής εξάρτηση του καρστικού βυθίσματος από την τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής. Το βορειοανατολικό περιθώριο ορίζεται από μεγάλο κανονικό ρήγμα με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ και κλίση προς τα ΝΔ. (Παναγιώτης Πάσχος, 2002). Λόγω της νεοτεκτονικής δραστηριότητας του ρήγματος αυτού τα ιζήματα σήμερα έχουν αποκτήσει μικρή κλίση 5 μοιρών προς τα ΒΔ. Το πάχος των ιζημάτων από ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν παλαιότερα από το ΙΓΜΕ υπερβαίνει τα 20 μέτρα.

To βίντεο είναι του Θωμά Τσέκουρα (δείτε εδώ το κανάλι του) και οι εικόνες από αυτό.



η



 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail