Τουρκική σημαία - Δεν είναι ‘ημισέληνος’, αλλά ο φθίνων μηνίσκος της Σελήνης


Νίκος Γεωργαντζάς

Ακούμε και βλέπουμε συχνά τον όρο ‘ημισέληνος’, ο οποίος είναι μεν ψευδής, αφορά δε στην σημαία της Τουρκίας (Σχ. 1.γ´). Ο όρος είναι ψευδής, διότι αυτό που περιγράφει ότι δήθεν βλέπουμε δεν είναι το ήμισυ ή ‘μισό’ της Σελήνης, αλλά ένας μηνίσκος της (Σχ. 1.α´).

Το Βυζάντιο ή Βυζαντίς, από τον Βύζαντα, ήταν αρχαία αποικία των Μεγαρέων, που ιδρύθηκε στον Λύγο, ήτοι τον μυχό του Κεράτιου κόλπου και των στενών του Βοσπόρου. Η εν λόγω αποικία έκοψε το νόμισμα του ‘Ηλιοσεληνάτου’ (Σχ. 1.β´), αφού κατάφερε να αποκρούσει μία αιφνιδιαστική επίθεση των Μακεδόνων, με την βοήθεια του φωτός που αντανακλά η Σελήνη από τον Ήλιο.

Το σύμβολο του Ηλιοσεληνάτου είναι αυτό που βλέπουμε στην σημαία της Τουρκίας (Σχ. 1.γ´). Δεν πρόκειται όμως για κάποια δήθεν ‘ημισέληνο’, αλλά για τον φθίνοντα μηνίσκο ή ‘waning crescent’ της Σελήνης (Σχ. 1.α´).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail