Ο εμποράκος ψυχορραγεί, περιμένοντας το χειμώνα

φωτο από myforextradinger.com/el/pages/1469353
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Είναι αυτοί οι επιχειρηματίες που κερδίζουν απο την φτώχεια και την κρίση, μειώνοντας μισθούς, καθυστερώντας να πληρώσουν τους προμηθευτές, αυτοί που συνήθως συνωστίζονται στα γραφεία των κυβερνώντων κομμάτων για να πάρουν τα ΕΣΠΑ και τα JEREMIE.

Αυτοί που έχουν στη δούλεψή τους, τους σύγχρονους σκλάβους, όπως αποκαλεί το γερμανικό Europamagazin τους νέους με τους μισθούς πείνας και αυτούς που πληρώνονται με μερικά μεροκάματα και αυτά λειψά.

Είναι όμως και άλλοι, πολλοί, που προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια, πολλές φορές πληρώνοντας απο την τσέπη τους , τη μικρή τους επιχείρηση, το μαγαζάκι τους, μέχρι να περάσει το καλοκαίρι και να επιστρέψουν οι πελάτες.

Άνθρωποι όπως ο καλός διαδικτυακός μου φίλος Αρης και ο φίλος μου ο Βασίλης δεν μπορούν, λόγω της φύσης των εμπορευμάτων και του μικρού περιθωρίου κέρδους να ακολουθήσουν την αγορά στις εκπτώσεις και έτσι μοιραία περιμένουν το χειμώνα για να επιστρέψουν οι πελάτες στα μαγαζιά τους.

Με τον τελευταίο είχα να επικοινωνήσω περίπου ένα μήνα, απο τότε που βρισκόμουν την τελευταία φορά στην Αθήνα. Πήρα τηλέφωνο να δω τι κάνει και αυτά που μου είπε ήταν τελείως απογοητευτικά.

Το μαγαζί του βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή με γραφεια γεμάτα άλλοτε με ελεύθερους επαγγελματίες, λογιστές, συμβολαιογράφους , δικηγόρους, γιατρούς. Κάποτε η περιοχή έσφυζε απο ζωή και μόνο απο τα γραφεία και τους μόνιμους πελάτες μπορούσε κάποιος να συντηρήσει το μαγαζί του.

Τώρα οι περισσότεροι έχουν φύγει, σε κάποιες γωνιές γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και όποτε γίνεται πορεία οι μαγαζάτορες κατεβάζουν τα ρολά. Ήμουν λοιπόν προετοιμασμένος να ακούσω τα χειρότερα, αλλά αυτό που άκουσα ήταν πέρα απο κάθε πραγματικότητα.

Η συνολική του είσπραξη ήταν σήμερα 14.90 ακριβώς, απο 4 πελάτες. Ο πρώτος πελάτης που αγόρασε κάτι μπήκε λίγο μετά τη 1, μετά το μεσημέρι. Ο μέσος όρος κέρδους που έχει στα είδη του είναι 20%-30% Το μεικτό του κέρδος για σήμερα δηλαδή ήταν κάπου 3.5 ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά θα πρέπει να πληρώσει ΦΠΑ 24%, φόρο, προκαταβολή φόρου και για ότι μείνει θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερο θαύμα απο αυτο του Χριστού με τους άρτους και τους ιχθύες για να καταφέρει να επιζήσει.

Θα πρέπει να πληρώσει διπλούς λογαριασμούς μαγαζιού και σπιτιού, διπλά ενοίκια, εισιτήρια για τη συγκοινωνία, ασφάλιστικές εισφορές και με ότι περισσέψει θα πάρει κάτι να ξεγελάσει την πείνα του.

Πως τα καταφέρνει; Χρωστώντας και πληρώνοντας έναντι, όποτε και όσο μπορεί, ίσα ίσα για να επιβιώνει. Ο κυρ Βαγγέλης , ο ιδιοκτήτητης του κτίσματος, που είχε παλιότερα ένα παρόμοιο μαγαζί στη θέση αυτή, πριν πάρει σύνταξη, ευτυχώς καταλαβαίνει το δράμα που περνάει ο Βασίλης και χιλιάδες μικροί μαγαζάτορες και δεν τον πιέζει για το ενοίκιο, το οποίο δεν έχει μειωθεί καθόλου ονομαστικά απο την αρχή της κρίσης, αλλά πλέον αντί να του πληρώνει ολόκληρο το ποσό , μαζεύει και του δίνει 100 ευρώ όποτε έχει.

Και όταν καμμιά φορά γκρινιαζει, επειδή μπορεί να περάσει και ολόκληρος μήνας χωρίς να βάλει στο λογαριασμό του το περιβόητο πια κατοστάρικο, κάνει μια βόλτα στο παλιό του μαγαζί, βλέπει το δράμα που περνάει ο Βασίλης και κουνάει περίλυπος το κεφάλι του.

Για όλους αυτούς σαν τον Αρη, το Βασίλη και χιλιάδες άλλους που προσπαθούν να επιβιώσουν, δε θα δείτε καμμιά πορεία απο αλληλέγγυους, κανένα ψήφισμα διαμαρτυρίας. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δυστυχούν, αλλά με αξιοπρέπεια δεν το δείχνουν. Και το χειρότερο απ' όλα, είναι ότι ,το καλοκαίρι μια εποχή χαράς, διασκέδασης, διακοπών, είναι το μαρτύριό τους, ο Γολγοθάς που διαβαίνουν , μέχρι να γυρίσει ο κόσμος απο τις διακοπές και τα μπάνια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail